Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Από την σκοπιά ενός Θεατή

 Αναδημοσίευση από την Ελληνική Παρέλαση του έτους 2009 στην Νέα Υόρκη για την επέτειο της Ελληνικής επανάστασης 25η Μαρτίου 1821  
                                     Παππούς & Γιαγιά 
Με αυτό θέλω να εξηγήσω όχι ότι σήμερα 29 Μαρτίου  2015 αισθάνομαι  λιγότερο Έλληνας, αλλά τα παιδιά μας, τα 5 εγγόνια μας μεγάλωσαν πια, το κάθε ένα διάλεξε τον δικό του δρόμο όλα σε πανεπιστήμια σε άλλες πόλεις, ο μικρότερος βρίσκεται μακριά στο Λ. Ι. εμείς οι παππούδες διδάξαμε τον δρόμο, σήμερα αν κι έχει λιακάδα κάνει ένα κρύο υπό το μηδέν, οπότε  μας νίκησε η ζεστή θαλπωρή του σπιτιού, από όπου θα παρακολουθήσουμε την παρέλαση απ την τηλεόραση.
Το γήρας ουκ έρχεται μόνο!         


                                                  Η κόρη μας διευθύντρια σχολείου
                        Από την Σκοπιά ενός Θεατή:
 Από την σκοπιά μου, του απλού πολίτη, από την σκοπιά μου, ενός Έλληνα που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη, από την σκοπιά μου, ενός Έλληνα που ενδιαφέρεται να μεταδώσει την ελληνική μας κληρονομιά όχι μόνο στα παιδιά του αυτά την έχουν, αλλά και στα εγγόνια του, από την σκοπιά μου να εδραιώσουν την κληρονομιά των παππούδων των όταν μεγαλώσουν να ξέρουν ποιοι είναι από πού προέρχονται και να θυμούνται ότι ανήκουν σε αυτήν την ελληνική εθνικότητα, να την έχουν σαν ταυτότητα να μην τα καταπιεί το αμερικανικό χωνευτήρι. Έτσι λάβαμε όλοι μέρος στην «παρέλαση» οι παππούδες ως θεατές τα παιδιά και τα εγγόνια λαμβάνοντες μέρος στο περπάτημα αυτό. Ήταν μια ηλιόλουστη μέρα χαρά θεού.


                                                           Κόρη κι εγγονός
Όχι δεν θα εξετάσω, δεν είμαι αρμόδιος τον ετεροχρονισμό, ούτε τον ρυθμό, ούτε γιατί το λέω περπάτημα και όχι «παρέλαση», ούτε τις τόσες πολλές ενορίες με Ιερείς να ηγούνται των σχολίων με τα πιτσιρίκια να ακολουθούν, ούτε αν υπήρχαν αρκετοί, θεατές, ούτε ποιοι έλληνες πολιτικοί παρίστανται, για όλα αυτά άλλοι έχουν τον λόγο, άλλοι έχουν την υπευθυνότητα.
                                       Τα εγγόνια παρελαύνουν 

Ναι, θαυμάσαμε και χειροκροτήσαμε την παρέλαση των ευζώνων, αυτοί μάλιστα παρέλασαν.


Είμαι απλούστατα ένας απλός πολίτης, χωρίς διασυνδέσεις με επώνυμους, όπου ενδιαφέρεται για παν το ελληνικό εικονογραφώ με τη μνήμη μου όσο μπορώ και προσπαθώ να μεταδώσω την ελληνική μας κληρονομιά με ότι μέσον έχω, με ότι μου είναι δυνατόν, με ότι υπάρχει διαθέσιμο στα χέρια μου και όχι μόνο, αλλά να εμφυτέψουμε στα εγγόνια μου μαζί με τους γονείς τους, στην καρδιά τους μέσα την ελληνική υπερηφάνεια, την ελληνική κουλτούρα, την ελληνική μας κληρονομιά, ακόμα και να την μεταδώσουν στους φίλους τους.
Για τα μικρά παιδάκια, το να είναι σημαιοφόροι της ελληνικής σημαίας παρελαύνοντας μπρος σε ένα κοινό, απολαμβάνοντας τα χειροκροτήματα των θεατών είναι μια υπερήφανη θύμηση που θα τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή ένα ενθύμιο της ταυτότητάς των, ποιοι πραγματικά είναι, από που προέρχονται.


Γαβριήλ Παναγιωσούλης

13 σχόλια:

Ανταίος είπε...

Ό,τι ακριβώς ΔΕΝ κάνουν, οι περισσότεροι γονείς εδώ στην πατρίδα, φίλτατε Γαβριήλ Παναγιωσούλη!!
Σε χαιρετώ από την γκρίζα Αττική...

airis είπε...

Μπορεί να έχουν περάσει δεκαετίες Γαβρίλη μου αλλά η θύμηση σε χάνεται: ήμασταν πολύ υπερήφανες τότε στο Σικάγο, μικρές μαθητριούλες η αδερφή μου κι εγώ. Και οι δικοί μου έρχονταν στις σχολικές εορτές. Μετά εδώ στην πατρίδα...όλα πια δεδομένα!
Να χαίρεσαι την όμορφη οικογένεια σου :)))

Dennis Kontarinis είπε...

Φίλε Γαβρίλη έχασες μια πολύ ωραία παρέλαση. Ο καιρός ήταν υπέροχος. Καθόλου κρύο. Και πολύς ο κόσμος.
Νάσαι καλά του χρόνου.

nikol είπε...

Να πω ότι εκεί ο Ελληνισμός έχει γερές βάσεις και η σπίθα μπορεί να μείνει αναμμένη και στα παιδιά και στα εγγόνια σου Γαβριήλ μου !!!
Οταν υπάρχουν Έλληνες με το δικό σου τεράστιο στίγμα πατριωτισμού μεταδίδεται στους απογόνους !!!
Την αγάπη μου !!!

pylaros είπε...

Αγαπητέ μου κ. Ανταίο,
Η αμερικανική κοινωνία, απαρτίζεται από μια πανσπερμία μεταναστών, εμείς ως Έλληνες θεωρούμε καθήκον μας να μεταδώσουμε στους απογόνους μας, στην δεύτερη και Τρίτη γενιά την αγάπη για την Ελλάδα, για κάθε τι το Ελληνικό και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι ο δυτικός πολιτισμός η γλώσσα που μιλάνε, προέρχεται ως επί το πλείστον από Ελληνικές ρίζες.
Είδα την φετινή παρέλαση 2015 από την αμερικανική τηλεόραση, κανάλι 9 WOR παράρτημα της FOX, στην Αγγλική γλώσσα. Ήταν δυο ώρες απόλαυσης και περηφάνιας.
Εντύπωση μου έκανε οι μαθητές διαφόρων σχολείων, απήγγειλαν και εξήγησαν σε εμάς τους θεατές Ποιος ήταν ο Ιπποκράτης, τον όρκο του Ιπποκράτη, για τον Πυθαγόρα και την θεωρεία του, για τον Παρθενώνα, για τον Αρχιμήδη, για τους τύπους αρχιτεκτονικής της αρχαίας Ελλάδος Δωρικό, Κορινθιακό, Ιωνικό. κλπ…
Σε ευχαριστώ πολύ
Γαβριήλ

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Αριστέα,

Είναι έτσι όπως ακριβώς το λες, η θύμηση δεν ξεχνιέται ποτέ.
Πάντοτε όλα τα χρόνια παρακολουθούσα τις παρελάσεις, για κάποιον λόγο εφέτος κρύωνα και όχι μόνο, αλλά τα εγγόνια μου που λάμβαναν μέρος είναι σε διάφορες πολιτείες στα πανεπιστήμια, μείναμε εδώ οι πρωτοπόροι μετανάστες, έτσι όπως ήρθαμε αλλά μας λείπει το νεανικό σφρίγος, πάντως την απόλαυσα από την αμερικανική τηλεόραση.

Ευχαριστώ πολύ
με αγάπη
Γαβριήλ

pylaros είπε...

φίλε Ντένη
στην αρχή το πρωί ήταν παγωνιά, μετά όλη μου η οικογένεια είναι διασπαρμένοι σε διάφορα πανεπιστήμια (τα εγγόνια μας) Tennessee, Connecticut, Washington, Maryland, Long Island, οπότε μείναμε μόνοι μας.
Παλαιότερα φορτώναμε το αυτοκίνητο κι ερχόμεθα όλοι μαζί σήμερα πρέπει να πάρω, αυτοκίνητο και τρένο οπότε την είδα από το σπίτι κανάλι 9.

Ναι αργότερα έφκιασε ο καιρός.

Μου έκανε εφέτος ειδικά εξαιρετική εντύπωση οι μαθητές όπου αναφέρθηκαν στην αρχαία Ελληνική Ιστορία, παραλείποντας τα λιβάνια.

ευχαριστώ

Γαβριήλ

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Νικόλ,
Είναι παράδοση σε όλους τους μετανάστες να ωθούν τα παιδιά τους ώστε να μαθαίνουν από που κατάγονται οι γονείς τους, δηλαδή οι ρίζες τους.

Είναι κι αυτό μια θύμιση πίστης στην γη που αφήσαμε ότι δεν την ξεχάσαμε κι ότι και οι απόγονοί μας θα θεωρούν τους εαυτούς τους κομμάτι της πατρογονικής γης των πατέρων των.

σε ευχαριστώ

Γαβριήλ

Μαριάνθη είπε...

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΓΑΒΡΙΗΛ!!!
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ!!!
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ!!!

pylaros είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αγαπητή μου Μαριάνθη


χαιρετισμούς

Γαβριήλ

Μηθυμναίος είπε...

Ακόμη κι απ' τη σκοπιά του θεατή, Γάβο, είσαι και παραμένεις ένα λεβέντης Έλληνας!

pylaros είπε...

Gracias amigo, desde el punto de vista global, la tierra natal tiene el adelanto, en sentimientos, y en el modo de pensar.

un abrazo
Gabo

Αστοριανή είπε...

Γεια σου Γαβρίλη μου
με την όμορφη οικογένειά σου
και τις πιο όμορφες κοινές αναμνήσεις
σας.
Να που τις μοιράστηκες μαζί μας!

Να είστε όλοι καλά,
Υιώτα