Η φωτογραφία είναι ενός ταπεινού σπιτιού, για εμένα είναι το παλάτι μου το σπίτι που γεννήθηκα, η εσωτερική του διακόσμηση είναι η ίδια όπως την μέρα που γεννήθηκα, με το σανιδένιο πάτωμα, τα κυπαρισσένια πατερά, το ταβάνι είναι αυτό το ίδιο που κάθε βράδυ με το φως του λύχνου ξαπλωμένος στο αχυρένιο στρώμα μου το κοιτούσα κι έπλαθα όνειρα, πετούσα με τα φτερά της φαντασίας, ήταν η μόνη πολυτέλεια που υπήρχε πριν γνωρίσω τον κόσμο.
Εκεί πάω κάθε χρόνο και ξαναγίνομαι παιδί.
Όταν αισθανθείς τη ματαιότητα της ύλης, τότε ανακαλύπτεις την ευτυχία, η οποία δεν στέκετε μαζί σου, σου φεύγει κι εσύ την κυνηγάς, κυνηγάς, κυνηγάς…Απ’ το κυνήγι σταματάς να πάρεις ανάσα, ξεχνώντας όμως τι κυνηγάς… άρα είσαι άνθρωπος.
Εκεί πάω κάθε χρόνο και ξαναγίνομαι παιδί.
Όταν αισθανθείς τη ματαιότητα της ύλης, τότε ανακαλύπτεις την ευτυχία, η οποία δεν στέκετε μαζί σου, σου φεύγει κι εσύ την κυνηγάς, κυνηγάς, κυνηγάς…Απ’ το κυνήγι σταματάς να πάρεις ανάσα, ξεχνώντας όμως τι κυνηγάς… άρα είσαι άνθρωπος.
Η φθορά του χρόνου,
Ένα παλιό τραγούδι που μου έμαθαν στο δημοτικό σχολείο άρχιζε, (Ήρθες, ήρθες, καλοκαίρι κι ο θεός πολλά με το άγιο του το χέρι σκόρπισε καλά…)
Καλοκαίρι λοιπόν ήρθα κι εγώ στα Μαρκάτα Πυλάρου να απολαύσω τα τόσα θεϊκά αγαθά. Μπροστά μου φάνταζε ο καταπράσινος κάμπος της Πυλάρου από ελιές πουρνάρια, κυπαρίσσια, μυγδαλιές, κι ένα σωρό πράσινες μάζες. Απέναντι μου ο βορράς το βουνό καλόν όρος στην πλαγιά του φυτεμένα σπιτάκια ότι έχει απομείνει μετά από του σεισμούς από τα παλαιά 24 χωριά του δήμου, από αριστερά προς τα βορειοδυτικά σε απόσταση 5 χιλιομέτρων η φημισμένη αμμώδη παραλία του Μύρτου, από ανατολικά μου σε απόσταση 4 χιλιομέτρων η Αγία Ευφημία πρωτεύουσα της Πυλάρου, με τις πέτρινες γεμάτες βότσαλα μικρές παραλίες της. Από πίσω μου ο νότος το βουνό Αγία δυνατή ύψους 1132 μέτρων γεμάτο με ανεμογεννήτριες προς παραγωγή αιολικής ενέργειας, εκεί στους πρόποδες της αγίας Δυνατής σε ύψος 200 +μέτρων είναι χτισμένο και το πατρογονικό μου σπίτι, εκεί όπου πρωτοείδα το φως. Φαντάζει σα μια σκοπιά για ν’ αγναντεύει τους πειρατές. Ένα παλαιό χτίσμα προσεισμικό – με πέτρα και ξύλο όπου δεν έχει τίποτε το κοινό με τα νέα τσιμεντένια χτίσματα όπου γεμίζει σιγά, σιγά όλη η περιοχή. Ξεφυτρώνουν σπαρμένα εδώ κι εκεί κτίρια μέχρι τριώροφα τσιμεντένια, άλλα σε σχήμα βίλας μα και με πισίνες ενοικιαζόμενα για την τουριστική περίοδο, ακόμα και για πώληση. Όλοι οι ξένοι αγοραστές ή και ενοικιαστές Άγγλοι και Ιταλοί.
Σκέπτομαι πολλές φορές γιατί επισκέπτομαι την Πύλαρο τι είναι αυτό που με τραβάει, δεν ξέρω ίσως να είμαι επηρεασμένος από τον μύθο του Αισώπου με την πέρδικα και την κουκουβάγια που κάθε μια νόμιζε ότι το παιδί της ήταν το ομορφότερο...
Πάντως εκεί στο κάπως απομονωμένο σπιτάκι μου βρίσκω αυτό που συμπληρώνει την προσωπικότητά μου τη μορφή μου την ιδιοσυγκρασία μου, αλλά για λίγο, μετά αρχίζει η ανησυχία, η ανασφάλεια, το ανήσυχο πνεύμα ψάχνω για ένα ουτοπικό νιρβάνα κι όταν νομίζει ότι το βρήκα αυτό που λάμπει μακριά στον ορίζοντα, τότε διαπιστώνω ότι δεν ήταν αυτό που περίμενα.
Λένε ότι ο μετανάστης έχει μια διχασμένη προσωπικότητα, όταν είναι στη θετή του πατρίδα, θέλει να είναι στη φυσική του, κι όταν είναι στη χώρα που τον γέννησε αναπολεί την θετή του.
Νεαρό με έλκυσαν τα θέλγητρα των ξένων τόπων, τώρα με ελκύει η σιωπή, χάνομαι στην άβυσσο της μνήμης, απολαμβάνω τη ματαιότητα της ύλης, με αποκαρδιώνει η πνευματική μου μοναξιά. Ανήσυχος τρέχω στο διπλανό λιβάδι εκεί όπου το χόρτο φαίνετε πιο πράσινο, για να διαπιστώσω ότι είναι το ίδιο και τρέχω, τρέχω αλλάζω καταστάσεις στο τέλος με τρόμο καταλαβαίνω ότι είμαι γέννημα και θρέμμα της παγκοσμιότητας.
Ένα ανήσυχο πνεύμα όπου ζει και υπάρχει σ’ ένα φθαρμένο από το χρόνο κορμί, ψάχνοντας να βρει μια Shangri-la, χωρίς ποτέ να το παραδεχθεί ότι ο χρόνος είναι ο νικητής.
Γαβριήλ Παναγιωσούλης
6 σχόλια:
Καλώς όρισες και πάλι, φίλε Γαβριήλ! Έδωσες με λέξεις δικές σου (και) τις δικές μου σκέψεις. Την Shangri-la θα πρέπει να την βρούμε στους Χαμένους Ορίζοντες, όχι στα Himalaya πλέον, αλλά εκεί που την ψάχνεις και την ψάχνω... Μην το βάζεις κάτω, όμως. Το ανήσυχο πνεύμα σου είναι πιο δυνατό από το "φθαρμένο από το χρόνο" κορμί σου (όπως λες, που δεν νομίζω) κι αυτό θα σου δίνει δύναμη να μοιράζεσαι τους δυο τόπους που σου (μας) έλαχε κι απ' τους δυο να παίρνεις ότι σου γεμίζει το είναι σου.
Το ταπεινό σου σπιτάκι είναι το παλατάκι σου, δεν θα αλλάξει με τίποτα στα μάτια σου και είναι αυτό που θα σου φέρνει μνήμες, όλα αυτά είναι που τις συντηρούν.
Χάρηκα που ξαναγύρισες στην άλλη Πύλαρο, τη διαδικτυακή κι από εκεί θα τα λέμε...
Να 'σαι καλά φίλε μου!
Ευχαριστώ σε Στράτο που απάντησες,
πράγματι η ζωή είναι ένα αίνιγμα, πάντοτε ψάχνεις να βρεις κάτι το καινούργιο...
Αλλα το νήμα του ομφαλού του μέρου σου θα σε ακολουθεί, ή θα το ακολουθείς παντού όπου και να υπάρχεις..
Γαβριήλ
Γεια σου, Γαβρίλη.
Καλώς επέστρεψες στο δεύτερό σου σπίτι. Μοιρασμένες αγάπες...
Ο Δημήτρης,πάει καλά, αύριο θα τον πάνε στο "ριχαμπιλιτέισον" για να του δυναμώσουν γενικά το σώμα...
Η καρδιά, μετά από το μόσχευμα στην βαλβίδα της αορτής, δεν έχει πάρει τους ρυθμούς της, μα τον παρακολουθούν κι ελπίζω μετά από τόσο καιρό (26 Ιουλίου μέχρι σημερα,και βάλε...)να ηρεμήσουμε λίγο...
Θα του μεταβιβάσω τους χαιρετισμούς σου,
μ' εκτίμηση, Υιώτα, ΝΥ
Φίλε μου
Να σου ευχηθώ το καλώς όρισες στη θετή σου πατρίδα. Το κείμενό σου υπέροχο. Μιά θαυμάσια διπλή φωτογραφία με το ίδιο νόημα.
Το πατρικό σου κι΄εσύ. Το δέσιμο μεταξύ σας φυσιολογικό γιά τη γενιά μας και την εποχή μας. Κι΄ακόμη πιό φυσιοιλογικό γιά τον εσωτερικό μας κόσμο.
Το δικό μου πατρικό δεν υπάρχει. Όταν μετά από πολλά χρόνια το επισκέφτηκα ήταν ένα οικόπεδο. Τώρα μαθαίνω πως έδωσε τη θέση του στο τσιμέντο.
Νάσαι καλά φίλε να μας χαρίζεις όμορφες στιγμές. Τις έχουμε ανάγκη.
Ντένης
Αγαπητή μου Υιώτα,
Ευχαριστώ δια τις ευχές σου, πράγματι ήρθα στο δεύτερό μου σπίτι...
Εύχομαι με όλη μου την καρδιά την επιστροφή στο σπίτι του Δημήτρη με απόλυτο υγεία.
Με αγάπη
Γαβριήλ
Γεια σου φίλε Ντέννη,
πολύ επιτυχιμένη η φράση σου
(Το πατρικό σου κι εσύ)
πράγματι έτσι είναι...
Το δέσιμο είναι παντοτεινό, όχι μόνο αυτό αλλά αν δεν το είχα δεν θα πήγαινα πίσω στο χωριό.
Ευχαριστώ
Γαβριήλ
Δημοσίευση σχολίου