Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Σε Μια Εβδομάδα!


Μια εβδομάδα ξεκούρασης μακριά από το Αχ! Βαχ!  Του Σίτυ.
Ένα χωριουδάκι μέσα στην αμερικανική απεραντοσύνη, εκεί όπου  είναι απαραίτητο το αυτοκίνητο, καθότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες.  
Εκεί συνόδεψα και τον εγγονό μου στην τελετή απονομής βραβείων του σχολείου του από όπου και οι φωτογραφίες.  


Στον ελεύθερο μου καιρό, μην έχοντας Ελληνικούς σταθμούς παρακολουθώντας τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετά λύπης μου είδα ότι με μια  μονοκοντυλιά  έσβησαν το μόνο Ελληνικό σοβαρό άξιο λόγου δορυφορικό κανάλι ΕΡΤ.
Σας παραθέτω ένα βίωμα μου σχετικώς με το μέχρι που ακουγότανε η φωνή της Ελλάδος.   

Ο αέρας σφύριζε σαν δαιμονισμένος, περνούσε από τα ξάρτια, ούρλιαζε  σα να ήταν φυσαρμόνικα  να παίζει τον ύμνο των μελλοθανάτων.
Το χρώμα της θάλασσας μολυβί αφρώδες σε απόχρωση άσπρη. Τα κύματα πέφτανε στο κατάστρωμα κι έσπαγαν τα μούτρα τους στην κουβέρτα, πάνω σε εμάς στις κιτρινισμένες από τον τρόμο και αγωνία φάτσες μας. Μέσα στην κοσμοχαλασιά του Ινδικού ωκεανού ο ασυρματιστής κατέβηκε κάτω και μας είπε άκουσα το ΕΔΩ ΑΘΗΝΑΙ εκπομπή προς τους ναυτιλλόμενους.

Αμέσως ξαναήρθε το θάρρος μας, αισθανθήκαμε ότι κάπου ανήκουμε, ότι κάποιοι  σκέφτονται για εμάς, αισθανθήκαμε ότι είμαστε μέρος της Ελλάδας, μιας Ελλάδας που με όλα τα φτωχικά της μέσα δεν μας είχε ξεχάσει. .

Σήμερα άλλαξαν τα μέσα ενημέρωσης, με την ευκολία των δορυφόρων μπορούμε να έχουμε πληροφόρηση σε οποιοδήποτε μέρος της γης.
Ένας ποιοτικός Σταθμός τηλεόρασης ήταν η ΕΡΤ, προγράμματα εφάμιλλα των καλύτερων κρατικών ξένων σταθμών, όπως το αμερικανικό  κρατικό κανάλι, PBS το αγγλικό,   BBC  το Γερμανικό  DW  κλπ.
Για εμάς που ζούμε στα ξένα ήταν ένας κρίκος ένωσης μας με την Ελλάδα. Προγράμματα όπως ΕΞΑΝΤΑΣ, Το αλάτι της Γης, Οδύσσεια, κι άλλα πολλά, μας έκαναν να  αισθανόμαστε  υπερήφανοι, για την ποιότητα  του παγκόσμιου Ελληνισμού που ξεκινούσε από την Ελλάδα.

Κάποτε πριν λίγα χρόνια με κάλεσαν στην ΕΡΑ 5 σταθμός βραχέων κυμάτων για συνέντευξη, να μιλήσω προς τους ναυτιλλόμενους, ή ακόμα να εξιστορήσω περιπέτειες ναυτικές κλπ….
  Πήγα 2 ή 3 φορές στην Αγία Παρασκευή, μάλιστα την μια φορά επειδή ήταν νύχτα κάπου 11 η ώρα και δεν γνώριζα  με συνόδεψαν μέχρι εκεί όπου έμενα .Πολύ ευγενικό εκ μέρους τους.

Πρόπερσι στην Κεφαλονιά το καλοκαίρι όπου έμενα έρχεται κάποιος κύριος και μου φέρνει δώρο μισό κεφάλι τυρί ντόπιο, μου συστήθηκε μηχανικός στα βαπόρια ταξιδεύαμε όταν άκουσα την φωνή σου στην  εκπομπή της ΕΡΑ 5.
Δεν ξέρεις πως αισθάνθηκα, θέλω να μου δώσεις βιβλία αυτά που γράφεις αυτές τις θαλασσινές ιστορίες.    
Και Σήμερα με μια μονοκοντυλιά σβήνονται όλα αυτά:
Απαράδεκτο,
Τι μας μένει,  τα άλλα ιδιωτικά κανάλια με  νουβέλες πλυσίματος εγκεφάλου, και το πάμε για καφέ για κουτσομπολιό.,  



Γαβριήλ Παναγιωσούλης








9 σχόλια:

Μαριάνθη είπε...

Μου άρεσε τόσο, συμφωνώ τόσο που υπομονή δεν είχα να σε ρωτήσω αν μου επιτρέπεις αγαπητέ μου Γαβριήλ να το κοινοποιήσω στον τοίχο μου στο facebook (θα το δεις) για να το διαβάσουν όσο περισσότεροι γίνεται.
Χαρούμενη Κυριακή σου εύχομαι. Χαιρετισμούς σε όλους σας στην οικογένεια.
Συγχαρητήρια για τον εγγονό.

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη,

Ενθουσιάστηκα που σου άρεσε το δημοσίευμά μου.


Ήταν ένα κανάλι με προγράμματα πιο εκλεπτεισμένης ποιότητος από τα καθημερινά μας, ένα κανάλι με αξιώσεις.

Ένα κανάλι όπου σ' έκανε περήφανο που γεννήθηκες Έλληνας.
Ευχαριστώ

χαιρετισμούς

Γαβριήλ

Σπυρος Δαρσινός είπε...

Εχεις απόλυτα δίκιο Γαβριήλ,Τα γεγονοτα που αναφέρει--σχετικά με το άγγιγμα της ΕΡΤ στις ψυχές των απανταχού Ελληνων ,ειναι ζωντανά .Ελπιζω να ξάνανοίξει σύντομα με λιγότερο κόστος γιά την πασχουσα ,οικονομικά, Ελλάδα.

Σπυρος Δαρσινός είπε...

Συγχαρτήρια γιά την αποφοίοτηση του εγγονού σου και του ευχομαι κάθε επιτυχία και ευτυχία στη ζωή του

pylaros είπε...

Happy Father's day φίλε Σπύρο.

Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου επίσης σ' ευχαριστώ για την επίσκεψή σου, όπως θα καταλαβαίνεις την Ελλάδα, την φωνή της μέχρι σήμερα την αντιπροσώπευε παλαιότερα το ΕΔΩ ΑΘΗΝΑΙ και μετά η ΕΡΤ.
Δεν ξέρω τι γίνεται, ή τι γινόταν στα γραφεία τους κι αναγκάστηκαν να την κλείσουν αλλά θα μας λείψει εμάς που ζούμε έξω από τα σύνορα.

Βλέπω ότι συνδέεσε στο Ιντερνετ από Ελλάδ με την ΑΟΛ

Χαιρετώ σε κι ευχαριστώ

Γαβριήλ

Dennis Kontarinis είπε...

Συγχαρητήρια, φίλε Γαβρίλη για τον εγγονό σου. Συγχαρητήρια στους γονείς που τον μεγάλωσαν αλλά και σε σένα που ξέρω ότι είσαι πάντα πλάϊ του.
Νάσαι καλά φίλε μου.

pylaros είπε...

Καλημέρα φίλε μου Ντένη,
Σήμερα Δευτέρα πρωί
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου

χαιρετισμούς

Γαβριήλ

Μηθυμναίος είπε...

Εύχομαι, φίλε μου καλέ κι αγαπημένε, να έχεις τέτοιες ενδιαφέρουσες αιτίες ώστε να διώχνεις μακριά τα "αχ" και τα "βαχ" της καθημερινότητάς σου. Να γεύεσαι τέτοιες στιγμές προόδου των εγγονών σου και να αναπολείς τη βραχνιασμένη από παράσιτα, τότε, Φωνή της Ελλάδας που τόσο αδέξια και άδοξα την ξαπέστειλαν μαζί με τα άλλα της αδέρφια.
Σίγουρα με κάποιο έκτρωμα θα αντικαταστήσουν για να παίζουν με τη νοημοσύνη μας και να μας ταΐζουν με σκουπίδια όπως των ιδιωτικών καναλιών...

pylaros είπε...

Γεια σου φίλε μου Στράτο,

Πρώτα, πρώτα εντυπωσιάστικα με τον αντικατοπτρισμό της φώτος πάνω δεξιά, EL REY DE BASTOS, una belleza,
Μετά φίλε μου από εδώ όπου βρίσκομαι το μόνο που κάνω είναι ότι παρακολουθώ τα τεκτόμενα, η φωνή μου χάνεται μέσα στα κύματα της ανθρώπινης λαοθάλασσας που δεν σεβάστηκε ούτε τις αναμνήσεις του ΕΔΩ ΑΘΗΝΑΙ.

ευχαριστώ

χαιρετισμούς
Γαβριήλ