Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Μνημείο ενός Έλληνα, 1613



Απίστευτο ένας Έλληνας στη Νότια Αμερική με τις καραβέλες του Κολόμβου.
Η πόλη  ΠΙΣΚΟ λιμάνι βρίσκεται νότια της Λίμα πρωτεύουσας του ΠΕΡΟΥ
Μια πρόχειρη περίληψη μετάφρασης της Ιστοριούλας αυτής που βρήκα ψαρεύοντας στο διαδίκτυο, με αποδεικτικά τον τάφου (μνήμα) του ΕΛΛΗΝΑ έτος 1613

Τα 400 χρόνια της Διαθήκης του Πέτρου Μανουήλ

                                  « Του Έλληνα»

Φίλοι μας. Εμείς οι  Περουβιανοί αυτό το μήνα γιορτάζουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το δικό μας ποτό το της σημαίας μας. Λοιπόν στις 30 Απριλίου του 1613 ένας πλούσιος άρχοντας  Don Pedro Emanuel, με το παρατσούκλι ο Έλληνας, (γεννήθηκε στον νησί της Κέρκυρας Ελλάδα) κάτοικος της Villa Valverde, τη λεγόμενη Ica από την ίδρυσή της, ο οποίος μετά που εμπιστεύτηκε την ψυχή του στο Θεό, άφησε στην διαθήκη του  ένα σωρό περιουσιακά ακίνητα σε διάφορα πρόσωπα, που περιέχονται στα έγραφα του πρωτοκόλλου αριθ. 99 που γράφτηκε καθ’  υπαγόρευση από τον γραμματέα (γραφέα) Francisco Nieto, έτσι όπως μας το παρουσιάζει ο ιστορικός ερευνητής Don Lorenzo Huertas Vallejos, εις το αξιόλογο βιβλίο του: «Χρονολογία παραγωγής κρασιού και Pisco. Περού 1548-2010»     που δημοσιεύτηκε από ην Editorial Universitaria  de la URP»  …εκεί εις το πρωτόκολλο του 1613, βρήκε  την γραπτή  Διαθήκη του Έλληνα Πέτρο Μανουήλ, ίσως ο πρώτος παραγωγός aguardiente  τσίπουρου (κονιάκ) από σταφύλια της     Ica, σελίδα 40, ο  Huertas  μεταφράζοντας την διαθήκη, (από την οποία αντιγράφουμε  αυτολεξεί ένα απόσπασμα) αυτό μας δείχνει όπως ο Έλληνας τα θέτει:
 Πάνω από 30 πήλινα δοχεία tinajas (σαν πλατιές στάμνες) γεμάτες κονιάκ, εκατόν εξήντα   botixuelas ternan τρισδιάστατα δοχεία,    Μπράντι… συν ένα βαρέλι Κονιάκ, που μας δίνει 30  δοχεία από το ως άνω αναφερόμενο ποτό.    
…………………………………………………………………………………………
Σε ένα άλλο μέρος του έργου του στην σελίδα 87 ο Huertas μας λέει:    
«… Πέτρος Μανουήλ ο Έλληνας στην αρχή του 17ου αιώνα είχε ένα  λέβητα (καζάνι για να παράγει aguardiente αλκοολούχο ποτό σαν Τσίπουρο), σε άλλα ντοκουμέντα αναφέρονται κατσαρόλες, τηγάνια. Αυτά τα εργαλεία που αναφέρονται στον δέκατο έκτο και δέκατο έβδομο αιώνα η χρήση τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
………………………………………………………………………………………
Λοιπόν αυτά και άλλα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την ηλικία του δικού μας Pisco,  αν σκεφτούμε λιγάκι και αν πάρουμε παράδειγμα ότι το έτος 1613 ο Πέτρος Μανουήλ «Ο  Έλληνας»  κατά τις τελευταίες στιγμές της ζωής του κληροδότησε τις Botijuelas de Burney  (δοχεία) που περιείχαν το μοναδικό αλκοολούχο ποτό γνωστό σήμερα ως Pisco, αυτό εννοεί ότι πριν από πολλά χρόνια υπήρχε στο εμπόριο, λαμβάνοντας υπ όψιν τον χρόνο που απαιτείται  για το αμπέλι να αποδώσει καρπούς  και στη συνέχεια να αποσπάσει το πολύτιμο υγρό το οποίο όπως είναι γνωστό πρέπει να «κατακάτσει» όχι λιγότερο από 3 μήνες μετά για απόσταξη
………………………………………………………………………………………
Γι’ αυτό φίλοι αυτό τον χρόνο γιορτάζουμε την 400η επέτειο από την πολύτιμη αυτή Διαθήκη και σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε μαζί μας σε αυτή τη γιορτή σα φόρο τιμής σε αυτόν τον επιφανή ερευνητή,  όπως επίσης συνοδεύετε με τη νεκρολογία της πρόσκλησης που  σας ετοιμάσαμε.  
…………………………………………………………………………………      


 Γαβριήλ Παναγιωσούλης




10 σχόλια:

ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ 1 είπε...

Καλημέρα κύριε Γαβριήλ
Χρόνια Πολλά με υγεία
και του χρόνου γερός
και δυνατός
Παύλος
και ας μη με θυμάστε !!!!
να είσαι πάντα καλά...

Νίκος είπε...

Πολύ ενδιαφέον θέμα Γαβρίλη.
Για φαντάσου!
Ενας Ελληνας διάπρεψε στο Περού,
χρόνια πριν το Mayflower φτάσει εδώ.
Νίκος

pylaros είπε...

Αγαπητέ μου κ. Παύλο,

Χίλια ευχαριστώ για τις ευχές σας,

Όχι δεν σας ξέχασα, απεναντίας σς θυμάμαι, αλλά πολλές φορές μπλέκω στο διαδίκτυο ταξιδεύοντας σε άλλη γη άλλα μέρη, τρέχω από εδώ κι εκεί έτσι περνάει ο καιρός χωρίς κανείς να το καταλάβει κανείς...

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας

με εκτίμηση

Γαβριήλ

pylaros είπε...

Καλημέρα φίλε Νίκο,

Το βρήκα κι εγώ πολύ ενδιαφέον αυτό το θέμα αποδυκνύει ότι οι Έλληνες έφτασαν στην Αμερικανικοί ήπειρο πολύ πριν από αυτούς που έφεραν οι Άφγγλοι ως σκλάβους στην Φλώριδα κι έχτισαν τη Νέα Σμύρνα οι οποίοι αποδεκατίστηκαν από την Μαλάρια και την Σκλαβιά.

ευχαριστώ φίλε
χαιρετώ
Γαβριήλ

Αστοριανή είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ
και με Υγεία,
Φίλε μας.

Ενδιαφέρον το κείμενο...
Χαιρετισμούς,
Υιώτα-Δημήτρης

Μαριάνθη είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΟΥ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΙΛΙΑ ΣΟΥ.
ΣΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK. ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΝΑΣ ΣΑΣ ΑΥΤΟΣ ΕΤΣΙ; ΠΑΝΤΑ ΥΓΕΙΑ. ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΓΑΒΡΙΗΛ.

pylaros είπε...

Εύχαριστὠ για τις εὑχές σας, αγαπητή μου Υιώτα, Δημήτρη

Το άρθρο αύτό εἷναι πραγματικά πρωτότυπο, αὐτό απδυκνύει ὸτι οι Ἔλληνες ἦρθαν στην Ὰμερική πριν από αῦτούς πυ εἷχαν φέρει οἷ ῀Αγγλοι στην Φλώριδα.


Ευχαριστῶ
χαιρετισμούς

Γαβριήλ

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη,
χίλια ευχαριστὼ για τις ευχές σας.

όχι δεν σας είδα στο FB αργότερα θα το κοιτάξω.

Ναι τούτος ο μήνας είναι γεμάτος εορτές γενέθλεια κλπ.
Εύχομαι να έχουμε καλή υγεία, όλα τα υπόλοιπα έρχοντε μετά

Πολλους χαιρετισμούς Νίκο, Παιδιά,
με αγάπη κι εκτίμηση

Γαβριήλ

Dennis Kontarinis είπε...

Φίλε Γαβρίλη πρόκειται για ένα τρομερό θέμα - ντοκουμέντο και όπως γνωρίζεις έχω καταπιαστεί με αυτό και περιμένω περισσότερα στοιχεία από τα κρατικά αρχεία της Κέρκυρας.
Αξιόλογη η παρουσία του από μέρους σου.
Νάσαι καλά.

pylaros είπε...

καλημέρα φίλε Ντένη,

Αυτό αποδυκνείει ότι οι Έλληνες ήρθαν στην Αμερικά έστω και ναύτες στις καραβέλες του Κολομβου πολύ πρίν από αυτούς που έφεραν οι Άγγλοι στην Φλώριδα ΗΠΑ.
Εύχομαι τα Αρχεία της Κέρκυρας να ξετυλλίξουν το κουβάρι της ιστοριούλας αυτής

Ευχαριστώ
χαιρετώ

Γαβριήλ