Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Η ημέρα των Ερωτευμένων -14-

Για να τιμήσουμε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου κοινώς ημέρα των ερωτευμένων θα μπορούσα να βάλω για εικόνα κάτι πιο πλούσιο, παρμένο από μια ξένη φωτογραφία, καρδιές με βέλη, η και μπουκέτα με άνθη,  όμως δεν  θα ήταν καθεαυτό δικό μου, όπως είναι τα φιόρα μου, αυτά με εκφράζουν!       


«Οι αρχαιότεροι λαοί πίστευαν ότι η ψυχή ζούσε στην καρδιά και εκεί ήταν η πηγή των συναισθημάτων, άρα και του έρωτα και της αγάπης που είναι τα πιο ευγενή αισθήματα. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο θεός έρως  στόχευε την καρδιά των ανθρώπων όταν ήθελε να ρίξει τα βέλη του. Από Ε.Κ.  Ν.Υ.»


Την κοιτούσα  ολόκληρες ώρες τα μαλλιά της ξανθά έφταναν μέχρι τους ώμους της, όταν γελούσε δυο κουκίδες σχηματιζόταν στις άκρες των χειλιών της,  κοκκίνιζα όταν μου μιλούσε τάχανα, νόμιζα  ότι ήταν η Μόνα Λίζα. Μας χώριζαν μια σειρά θρανίων, τόβλεπα σα να ήταν ωκεανός. Ο ρομαντικός ανεπανάληπτος έρωτας, αυτός που χάθηκε για πάντα, έμεινε μόνο η εικόνα.

 Μετά ήρθαν τα ερωτικά αντικείμενα σε μορφή γυναίκας, πολλές, πάρα πολλές, τι να πρωτοδιαλέξεις, ο ρομαντικός έρωτας πήγε περίπατο δεν είχε θέση εδώ κάτω στα γήινα λιμάνια, ήταν τότε που είχες μια πέτρινη καρδιά..


 Μια  μέρα η ματιά σου πέφτει σε εκείνη, μπροστά σου παρουσιάζονται άλλες πιο τσαχπίνες, πιο όμορφες, δεν βαριέσαι χαμένος κόπος εσύ επιμένεις σε εκείνη, κοιμάσαι, ξυπνάς με την μορφή εκείνης, πίνεις νερό στο όνομά της, φαντάζεσαι τη ζωή σου ζευγαρωμένος με εκείνη. Το μυαλό σου δεν λειτουργεί, δεν υπάρχει πλέον  λογική,  μέρα νύχτα σκέφτεσαι εκείνη, ε! αυτό δεν είναι αγάπη, δεν είναι έρωτας, αλλά ένα πάθος, μια άγνωστη χημική έλξη  που σκλαβώνει…
Μια σκλαβιά που ίσως να φαίνεται γλυκιά, που όμως είναι μαρτυρική, που δεν ξέρουν ότι υπάρχει, παρά μόνο όσοι την έχουν ζήσει.
Σήμερα η γιορτή αυτή έχει καταντήσει κάπως εμπορική με το να ανταλλάσουν, δώρα λουλούδια ή ευχετήριες κάρτες αυτοί που ήταν, ή ακόμα είναι ερωτευμένοι.  
Στην αρχή ούτε καν ήξερα ότι υπήρχε αυτή η εορτή, μετά μου την έμαθαν día de los enamorados  η 14 Φεβρουαρίου.
Έτσι κι εγώ προσφέρω λουλούδια από τον κήπο μου περυσινής σοδειάς μια που εφέτος είμαστε πνιγμένοι στους πάγους και χιόνια σε όλες τις ερωτευμένες καρδιές, μα και σε όλους-ες που εξακολουθούν να αγαπούν, ή που αγάπησαν, σε όλους τους φίλους, φίλες κι αναγνώστες του Πυλαρος.

Με την αγάπη μου,

Γαβριήλ Παναγιωσούλης



9 σχόλια:

Dennis Kontarinis είπε...

Βιαστικός φίλε Γαβρίλη.
Έχουμε μέρες ακόμη μέχρι που ο Βαλεντίνος να μας έλθει.
Προσωπικά δεν τον κάνω κέφι. Πολύ εμπόριο φίλε μου.
Νάσαι καλά και του χρόνου.

pylaros είπε...

Ε! όχι και βιαστικός είναι ετουτη την εβδομάδα,

και μετά το ξέρω ότι είναι μια εμπορική εορτή, άντε όμως να το βάλεις μέσα στο μυαλό της νεολαίας και των γυναικών.

Όμως φύλαγα τα φιόρα μου από πέρυσι γαι τούτη την επέτειο


Ευχαριστώ

χαιρετώ
Γαβριήλ

Δώρα Γιαννάκου-Παρίση είπε...

Αγαπητέ κ. Γαβριήλ αυτή η γιορτή είναι ξενόφερτη στην Ελλάδα και περισσότερο εμπορική. Πίστεύω πως οι ερωτευμένοι έχουν κάθε μέρα γιορτή και ένα λουλούδι φτάνει να εκφράσουν την αγάπη τους. Καληνύχτα.

Μηθυμναίος είπε...

Όλα αυτά ήταν τότε, φίλε μου Γάβο, στα χρόνια της αθωότητας. Εδώ και χρόνια όμως, τα αισθήματα, η αγάπη κι ο έρωτας μετριούνται από τα λουλούδια της κάθε ανθοδέσμης, από τις κάρτες με τις καρδούλες, απ’ τα κεράσματα που συνοδεύουν την ημέρα τούτη, που ήλθε, θρονιάστηκε και μας κυρίεψε αυτός ο ξένος άγιος. Τον έχρισαν, οι έμποροι, προστάτη του έρωτα, λες και τα πάθη της ψυχής θέλουν θεϊκή προστασία για να ριζώσουν, να ευδοκιμήσουν, να εκφραστούν.
Και που; Στη χώρα του έρωτα!
"Έρως ανίκατε μάχαν"!

Μηθυμναίος είπε...

Να προσθέσω και μια επίκαιρη στιχομυθία:

- Του Αγίου Βαλεντίνου τι θα κάνεις;
-Τι μέρα πέφτει;
- Παρασκευή
- φακές!

pylaros είπε...

Αγαπητή μου κ. Δώρα,
ναι μάλιστα το παραδέχουμαι η εορτή αυτή είναι ξενόφερτη, ούτε καν το ήξερα ότι υπήρχε όταν ήμουν στην Ελλάδα όχι μόνο αυτή αλλά και η γιορτή της Μητέρας, ή του Πατέρα και μερικές άλλες που εμφανιζονται καθημερινώς.
Λένε ότι οι Ρωμαίοι είχαν καθιερώσει την 15 Φεβρουαρίου ως μέρα LUPERCALI οπότε οι νέοι μπορούσαν να επιλέξιυν ποιον θα παντρευτούν, Αυτό όμως το ζευγάρωμα θεωρήθηκε κάπως παράνομο και μη Χριστιανικό, έτσι αποφασήστικε ν' αλλαξει αυτή η ημέρα και να ταυτιστεί με την 14η Φεβ. που ήταν ημέρα του Α, Βαλεντίνου, που προστάτευε τα αισθήματα αγάπης κλπ...
Η μέρα αυτή είναιμια από τις πιο σημαντικές μέρες για τις επιχειρήσεις, κάνουν πλύση εγκεφάλου σε ολοκληρη την κοινωνία, μια που η κοινωνία απαρτίζεται από ετερώνυμα άτομα...

καταρχάς κάτι που που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει η 14 Φεβ. είναι στην πραγματικότητα η μέρα που πέθανε ο Αγ. Βαλ. στη Via Flaminia Βόρεια της Ρώμης.
Δεν έχει διευκρινισθεί αν πρόκειται για ένα πρόσωπο ή δυο διαφορετικούς αγίους με το ίδιο όνομα.
...Λογο συγκεχυμενων πληροφοριών, Η Ορθόδοξη εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχθηκε...
Ξέρω ότι είναι Business
Έλα όμως που οι καρδιές των νέων αναμένουν απ τον καλον-ήν τους αυτό το κατι που θα κάνει τις καρδιές να χτυπούν!

Ευχαριστώ
Πάντα με αγάπη

Γαβριήλ

pylaros είπε...

Και μόλα ταύτα, η εορτή αυτή είναι βασισμένη από την εποχή του μεσαίωνα όπου πίστευαν ότι τα πουλιά ζευγαρώνουν στις 14 Φεβ.

Όταν λοιπόν είσαι νέος κι ελευθερος τι άλλο καλύτερο ζητάς από μια ευκαιρία να συναντηθείς με κάποιαν που έχεις στο νου σου,
είναι μια εορτή όπου για να την νιώσεις δεν χρειάζεται να έχεις ούτε δώρα, ούτε λεφτά αλλά να είσαι νεος να έχεις το πεδίον ανοιχτό μπροστά σου!!!!


Και μάλιστα εφέτος ο άγιος Βαλεντίνος μας επισκέφτεται Παρασκευή, τότε βράσε όρυζα, γιατί οι φακές είναι νηστίσιμες.


Φίλε Ευχαριστώ

η αγάπη όπως θα παρατήρησες έχει ετάπας, άλλη η ρομαντική, άλλη η εμπορική, άλλη η αληθινή, άλλη η μονότονη
Για να αισθάνεσα ολοκληρωμένος πρέπει να περάσεις και από τα 4 αυτά στάδια
Γαβριήλ


Μαριάνθη είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ. ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ.

Αστοριανή είπε...

...τα λουλούδια σου με μάγεψαν!!!!

Χαιρετισμούς,
ευχές,
Υιώτα