Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Μια προμελετημένη κλεψιά


Ταξιδεύοντας τον  Ειρηνικό ωκεανό, πλευρίσαμε σε ένα μικρό λιμανάκι του Περού, λεγόταν Τσιμπότε, Chimbote.
Εκεί υπήρχε ένα εργοστάσιο το οποίο παρασκεύαζε ψάρι τόνο σε κονσέρβα, θα φορτώναμε κιβώτια τόνο κονσέρβες και ψαράλευρο. Τα ψαράδικα ερχόταν στην παραλία κι ξεφόρτωναν τόνο ψάρια εκατοντάδες τα πέταγαν στην αμμουδιά σχημάτιζαν μικρούς λόφους  κι από εκεί θα πήγαιναν στο εργοστάσιο για κονσερβοποίηση.
 Έδωσα στους ψαράδες  μερικές κούτες τσιγάρα, σε αντάλλαγμα μας δώσανε πολλά φρέσκα ψάρια τόνο.
Μαζί με τις αρχές του τόπου ήρθε και το τελωνείο για να πρατιγάρουμε, να μας δώσουν το ελεύθερο επικοινωνίας.  Όπως σε κάθε λιμάνι γίνεται δηλωτικό του πληρώματος τι ποσότητα αφορολόγητα πράγματα του επιτρέπει το τελωνείο να έχει στην κατοχή του, π. χ. τσιγάρα μόνο 200 τα υπόλοιπα τα σφραγίζουν επίσης και ποτά, όπλα κλπ…  για τον καιρό που θα έμενε το βαπόρι στο λιμάνι.
Σαν υπεύθυνος παρέλαβα  όλα αυτά  τα απαγορευμένα  τα πήγα σε ειδικό δωμάτιο ακολουθούμενος από τον τελωνειακό,  σφράγισε την πόρτα κολλώντας μια χάρτινη ταινία με ένα σωρό σφραγίδες.
Πάει τελειώσαμε σκέφτηκα.
Ένα πρωί έρχεται μέσα ένας γαλονάς αξιωματικός του τελωνείου, μου έφερε την λίστα των πραγμάτων που είχαν σφραγίσει στο τράνζιτο  (αφορολόγητα)  και μου λέει: Θέλω  να κάνω έλεγχο, να  ξεσφραγίσω το δωμάτιο του τράνζιτο και να μετρήσω αν υπάρχουν μέσα όλα αυτά που γράφει το δηλωτικό σας.
Πράγματι τον πήγα στο σπέσιαλ αυτό δωμάτιο, είχα τα κλειδιά και ήμουν υπεύθυνος,  έσπασε την ταινία κι άρχισε το μέτρημα, τόσα τσιγάρα, τόσα ουίσκι, μία καραμπίνα, σε μια στιγμή τον είδα που χαμογέλασε, μου λέει σ’ έπιασα, εδώ λέει ότι έχεις δηλώσει τόσα τσιγάρα, τα μέτρησα και βρήκα παραπάνω αδήλωτα 15 κούτες ή 3000 τεμάχια, άρα τα έχεις  για λαθρεμπόριο.
Λοιπόν μου λέει πάμε στον καπετάνιο θα τα κατάσχω και θα βάλω πρόστιμο στο βαπόρι.
Μα του λέω δικό μου το φταίξιμο δεν θα τα μέτρησα καλά…
Ο καπετάνιος ήταν ένας κέρβερος Κεφαλλονίτης, από το χωριό Βαλσαμάτα, κάθε πρωί που ξύπναγε έβγαινε στον ‘αλουέ’ διάδρομο μπροστά από το δωμάτιο του κι έψελνε το τροπάριο του αγίου Γερασίμου,  όταν  άκουγα την ψαλμωδία, ήξερα ότι θα κατέβαινε στην τραπεζαρία για κολατσιό, όποιος  δεν τον ήξερε  θα νόμιζα ότι ήταν ένας άγιος,  όμως στην κυριολεξία έκανε τον άγριο δεν ήθελα μπλεξίματα μαζί του… Είχε την συνήθεια να σέρνει το ένα το πόδι, κάτι σαν κουτσός που όμως δεν ήταν, όταν λοιπόν άκουγα αυτό το σούρσιμο πεταγόμουν στην δεσπέντζα να του ετοιμάσω το φαγητό.    Κατέβαινε  στην τραπεζαρία μετά και αφότου είχε τελειώσει η ενδεδειγμένη ώρα φαγητού, κι αυτό με τσάντιζε διότι με κρατούσε εν αναμονή στις ελεύθερές μου ώρες.    
Λέω του τελωνειακού  αποκλείετε να πας στον καπετάνιο,  θα έκανα λάθος  στο μέτρημα.
Τον κοίταζα χωρίς να ξέρω τι να κάνω, μετά έκανε πως σκέφτεται το γύριζε από εδώ το γύριζε από εκεί και μου λέει:
-Μια λύση υπάρχει, αν την δέχεσαι είμαι έτοιμος να σε βοηθήσω, αν όχι πάμε στον καπετάνιο για τα επακόλουθα.
-Θα  σου κατάσχω τα αδήλωτα τσιγάρα θα τα πάρω και θα φύγω και δεν θα μάθει κανείς  τίποτα.
Στο τέλος του μηνός όταν έκανα εκκαθαριστικό τα χρεώθηκα και τα πλήρωσα απ την τσέπη μου.
Πάλι στο Περού στο Καγιάο Callao  είναι το λιμάνι επίνειο της πρωτεύουσας Λίμα Lima. Εκεί ερχόταν στο βαπόρι ένας ηλικιωμένος Έλληνας, έτρωγε μαζί μας,  έλεγε πως είναι τσαγκάρης και ζητούσε αν είχαμε παπούτσια για επιδιόρθωση.  Βγήκα έξω το βράδυ μαζί με παρέα, υπήρχε ένα μπαρ Ρώμα εκεί γνωριστήκαμε με θηλυκά, βρε παιδί μου δεν μπορούσες να κάνεις βήμα οι αστυνομικοί  από πίσω σου, μέχρι που μια κοπέλα λέει αν δεν τους δώσετε κάτι να φύγουν μπορεί να βρείτε και τον μπελά σας. Τελικά έτσι έγινε.

 Γαβριήλ  Παναγιωσούλης






6 σχόλια:

Αστοριανή είπε...

ότι ήταν ένας άγιος, όμως στην κυριολεξία έκανε τον άγριο δεν ήθελα μπλεξίματα μαζί του… Είχε την συνήθεια να σέρνει το ένα το πόδι, κάτι σαν κουτσός που όμως δεν ήταν, όταν λοιπόν άκουγα αυτό το σούρσιμο πεταγόμουν στην δεσπέντζα να του ετοιμάσω το φαγητό. Κατέβαινε στην τραπεζαρία μετά ............ ΓΠ

...γραφικός, όπως οι περισσότεροι!!!
Καλημέρα,
Υιώτα

Υγ.:
...βάζεις τομάτες!! μα το κρύο της νύχτας;;;;;;;;
Θα σε πάρω κάποια στιγμή στο τηλέφωνο...

Μαριάνθη είπε...

ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΓΑΒΡΙΗΛ. ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ. ΑΠΟΛΑΥΣΗ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ.

pylaros είπε...

καλησπέρα αγαπητή μου Υιώτα,
Βλέπεις θα μας πιάσει ο Μάης και ακόμα θα κάνει κρύο, αν περιμένω ακόμα οι τομάτες δεν θα εχουν καιρό να βγάλουν φρούτα.
Φύτεψα τις πρώτες και τις έκαψε το κρύο, χθες φύτεψα για δεύτερη φορά

Έχω αυτές τις αναμνήσεις τις γράφω και ξεσκάω γιατί με την σημερινή κοινωνική λογική δεν τα βγάζω πέρα.

Ευχαριστώ

χαιερετισμούς
Γαβριήλ

pylaros είπε...

Καλή σου Εβδομάδα αγαπητή μου Μαριάνθη.
Ξέρεις ότι η επίσκεψή σου πάντα με χαροποιεί.

Πολλες φορές αισθάνομαι απομονωμένος από το σήμερα, ευτυχώς που γυρνώ στο παρελθόν και αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίζω να υπάρχω.

Ευχαριστώ, πολλους χαιρετισμούς
με αγάπη

Γαβριήλ

Unknown είπε...

Ωραίες εμπειρίες φίλε Γαβρίλη. Όλα δείχνουν ότι το παιγνίδι ήταν φτιαχτό για να σου φάνε τα τσιγάρα. Και το κατάφεραν
Νάσαι καλά.

pylaros είπε...

Καλημέρα φίλε Ντένη,

Οι αναμνήσεις αυτές με δίδαξαν τι πάει να πει κοινωνία, όμως πολλές φορές δεν έχεις επιλογή.

Ευχαριστώ
Γαβριήλ