Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Πόλεμος των Άστρων!



Μια εποχή γλεντάγαμε από τα Χριστούγεννα μέχρι την πρωτοχρονιά, σήμερα έστω και προσωρινά ξαναήρθαν τα χρόνια εκείνα, γέμισε το σπίτι  από επισκέψεις και συγκεντρώσεις φίλων κλπ…
Έτσι όλοι μαζί ανοίξαμε τις αγκαλιές μας καλωσορίζοντας  τον καινούργιο χρόνο, εύχομαι σε όλο τον κόσμο ο καινούργιος χρόνος 2015 να είναι γεμάτος από υγεία, χαρά και ειρήνη, να επιπλεύσει η κοινή λογική και ο σεβασμός προς τους συνανθρώπους μας.

Πόλεμος των άστρων.   
Υπάρχει η εντύπωση ότι φθάσαμε σε μια εποχή όπου διεξάγεται ένας παγκόσμιος πόλεμος με την διαφορά ότι ο σημερινός ονομάζεται πόλεμος των άστρων. Ακόμα και χώμα από τον Άρη ένα πρασινωπό μοιάζει με χαλκό εξετάζουν στο μικροσκόπιο μήπως υπήρξε κάποτε εκεί ζωή, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να τον αποικίσει  το ανθρώπινο είδος.
Είναι απίστευτο σε ένα τόσο μικρό  χρονικό διάστημα να επέλθει τέτοια παγκόσμια εξέλιξη αφού χθες ακόμα πολεμούσαν οι Έλληνες στρατιώτες με ξιφολόγχες στο Αλβανικό μέτωπο. Χθες ακόμα υπήρχε μια  εποχή  των καλικατζάρων που χόρευαν στα κεραμίδια, τα ξωτικά και τα στοιχειά που εμφανιζόταν τις νύχτες, ακόμα και φαντάσματα, λέγανε είναι η  οργή του  Θεού.     
Δηλαδή μπορεί να κάθεσαι στην πολυθρόνα του γραφείου σου σε έναν ουρανοξύστη και με το πάτημα ενός πλήκτρου χρησιμοποιώντας μόνο ένα σου δάκτυλο να στέλνεις μια βόμβα, ή ένα τηλεκατευθυνόμενο βλήμα στο κρεβάτι του εχθρού σου. Ο σημερινός πόλεμος του κεφαλαίου δεν φαίνεται, δεν τρέχει αίμα, δεν ανοίγουν χαρακώματα ούτε κατασκευάζουν καταφύγια.
Κάποιος είπε ότι έσπασαν τον κωδικό της Σόνυ για το φιλμ κωμωδία The Interview  για τον δικτάτορα της Β. Κορέας  που είχαν γυρίσει,  οι πειρατές του διαδικτύου φοβέρισαν μάλιστα τις μεγάλες αίθουσες αλυσίδας   κινηματογράφων να μην το προβάλουν όπως είχαν προγραμματίσει τα Χριστούγεννα  κλπ. Οι περισσότερες αίθουσες φοβήθηκαν κι αρνήθηκαν  να προβάλλουν το φιλμ. (αν δεν ήταν διαφημιστικό τρυκ)
Αποτέλεσμα (αντεπίθεσης)   ολόκληρο το κράτος της Β. Κορέας νέκρωσε για  10 ώρες από απόψεως ιντερνέτ και ηλεκτρονικής υποστήριξης,  κλπ.
Απότομα βρέθηκαν σε μια εποχή της μαγνητικής πυξίδας και του  εξάντα για την Ναυσιπλοΐα και αεροπλοΐα, μάλλον και  απενεργοποίηση το βεληνεκές σύστημα…
Η υποτίμηση  της τιμής της Βενζίνης στην γειτονιά μου έπεσαι  περίπου 55% κάθε μέρα πέφτει τιμωρώντας τα κράτη που την παράγουν Ρωσία, Ιράν, Βενεζουέλα.
Άρχισε ο επίσημος διάλογος ΗΠΑ με την Κούβα για να την τραβήξουν μακριά από την αγκαλιά της Βενεζουέλας, η τανάπαλιν. Τα Drones δρουν ανενόχλητα πάνω από το κεφάλι του κάθε ενός μας,  μπορούν ακόμα κι ένα βελόνι να διακρίνουν και να καταστρέψουν με την μόνη κίνηση ενός πλήκτρου πληκτρολογίου.
Η Ελλάδα η πατρίδα μας κοιλοπονούσε και γέννησε τέκνα  με καισαρική  που επιμένουν  να δημιουργήσουν ακόμα  ένα νέο κόμμα όπως ο Γ.Π. ώστε να μην υπάρχει κανένας απόλυτος   νικητής στις επόμενες εκλογές,  μα και  χωρίς να μας δίνει  εξήγηση ποιος ναναι  ο πατέρας του νεογέννητου.
Μένω άφωνος από τεκταινόμενα, μα και με την έλλειψη χαρισματικού Ηγέτη (τουλάχιστον μέχρι σήμερα).      

Έτσι κι εγώ ο κοινός θνητός απέμεινα  να θαυμάζω την καινούργια τεχνολογία κι αυτούς που κινούν τα νήματα αυτά,  όμως με όλα ταύτα η σημερινή τεχνολογία  δεν κατόρθωσε να εκλεπτύνει τα αισθήματά μου, απέναντι στην σημερινή  κοινωνία  και με άφησε έναν άνθρωπο αγροίκο έτσι όπως έφυγα απ το χωριό μου χωρίς να κατορθώσει να μου επιβάλλει  να φορέσω την μάσκα του σύγχρονου πιστεύω τους.       
             
Γαβριήλ Παναγιωσούλης







14 σχόλια:

Ντένης Κοντρίνης είπε...

Καλησπέρα φίλε μου.
Χρόνια πολλά σε σένα και την οικογένειά σου.
Έχουν αν δουν πολλά τα μάτια μας ακόμη. Όμως για εμάς τους απλούς ανθρώπους τίποτα δεν θα αλλάξει.
Καλή χρονιά φίλε.

Μηθυμναίος είπε...

Εσύ, Γάβο, δεν φόρεσες, βέβαια, "τη μάσκα του σύγχρονου πιστεύω τους", γιατί φοράς τη φορεσιά του "πραγματιστή", που σκέφτεται και ενεργεί πάντα με λογική και ρεαλισμό, χωρίς να παρασύρεται από φαντασιοπληξίες...

Δώρα Γιαννάκου-Παρίση είπε...

Όλα αυτά γίνονται γιατί δεν ξύπνησε ακόμα ο ραγιάς, < αν ξυπνήσει μονομνιάς θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς > κατά το ποιητή και εμείς το ευχόμαστε.

pylaros είπε...

Καλημέρα φίλε Ντένη,
Σήμερα το πρώτο Σάββατο του 2015,
σου εύχομαι καλή Χρονιά
Όχι δεν θα το κουνήσω απ' το Μπρονξ

Πρέπει να συνέλθω

ευχαριστώ

Γαβριήλ

pylaros είπε...

Χρόνια πολλά φίλε μου Στράτο, η πρώτη μου δημοσίευση του τρέχοντος έτους.

Με έκπληξή μου παρατηρώ ότι όλη αυτή η καινουργια τεχνολογία με αφήνει αλώβητο από το να πιστευω στις "φαντασιοπληξίες"

Εύχομαι από καρδιά τούτος ο χρόνος να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο σε όλα τα μέτωπα που αντιμετωπίζει ο κάθε ένας μας...

Ευχαριστώ

Γαβριήλ

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Δώρα,
Πολύ έξυπνο μα και που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το σχόλιό σου
Εύχομαι μόνο να είναι σύντομα "Το ξύπνημα"

Καλή χρονιά
Ευχαριστώ
Γαβριήλ

nikol είπε...

Καλή και ανθρώπινη χρονιά Γαβριήλ μου !!! Με τις ουσίες του μυαλού και της καρδιάς να λειτουργείς , χωρίς πολυσύνθετα πρόσθετα που και εγώ δεν αντιλαμβάνομαι , άλλωστε η απλότητα είναι όμορφη και αληθινή!!!
Μεγάλη και ανθρώπινη αγκαλιά

Αστοριανή είπε...

Είναι απίστευτο σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα να επέλθει τέτοια παγκόσμια εξέλιξη αφού χθες ακόμα πολεμούσαν οι Έλληνες στρατιώτες με ξιφολόγχες στο Αλβανικό μέτωπο. ΓΠ

Χρόνια Πολλά, Φίλε μας! Ευχές σε όλους.

Όσο για το "μικρό διάστημα..."

ανέκαθεν έτσι δεν γύριζε ο κόσμος...;;;

Σε φιλούμε,

πάντα με αγάπη,
Υιώτα και Δημήτρης

pylaros είπε...

Καλή σου χρονιά αγαπητή μου Νικόλ,
καθώς μας επισκέφθηκε ο καινούργιος χρόνος έκανα μια οπισθοδρόμηση στις τότε περασμένες σκέψεις μου, οι οποίες αντιστοιχούν και στις σημερινές, όμως η τεχνολογία, τα συμφέροντα τρέχουν λες και είναι διάττοντες αστέρες, τους οποίους αδυνατώ να παρακολουθώ, έτσι απομένω ένας απλός θεατής.

Σου εύχομαι ο νέος χρόνος να είναι γεμάτος υγεία, καλοσύνη, ανθρωπιά, κι εμπνεύσεις αυτές που χαιρόμαστε όταν σε διαβάζουμε.
Ευχαριστώ!
με αγάπη κι εκτίμηση
Γαβριήλ

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Υιώτα,
Χρόνια πολλά, με υγεία και χαρά.


Ευχαριστώ
χαιρετισμούς Δημήτρη
με αγάπη

Γαβριήλ

Δημήτρης Τ. είπε...

Γειά σου αισθηματία φίλε μου Γαβριήλ,

Με την φούρια των γιορτάδων κι' άλλους πολλούς παράγοντας άργησα να περιδιαβώ το μοσχοβολάτο σου περβόλι της σκέψης! . . .

Αν κι'εκανα ένα σύντομο περίπατο στο άλλο μυρωμένο περβόλι των Μ.Α. και σου άφησα κι΄εκεί ευχές για τον Καινούργιο Χρόνο και μερικές ναυτικές εκφράσεις του παλιού καιρού, όταν άγνωστοι μεν συνοδοιπορούσαμε δε, στα στήθια της κοινής μας καπριτσιόζας ερωμένης θάλασσας, δέξου και πάλι τις πιό εγκαρδιες, θερμές ευχές μου για τον Καινούργιο Χρόνο.

Είθε να τον αρμενίζεις με ούριο άνεμο στα πανιά σου
κι'Υγεία και Αγάπη να γιομιζει την καρδιά σου!

Οσον αφορά αυτά που γράφεις και νοιώθεις για την εξέληξη της τεχνολογίας και γενικά της ζωής μας σου απαντώ μ'ένα απλό λαϊκό γνωμικό:
ΚΑΘΕ ΠΕΡΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ!
Και δή για όλους τους αισθηματίας!...

ο παλιός συνθαλασσοδοιπόρος σου και φίλος
Δημήτρης

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Αγαπημένε Γαβρίλη
εστω και με καθυστέρηση να σου ευχηθώ ολόψυχα ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,με Υγεία, Αγάπη και καλό μνημονικό!!! Πολύ βασικό για να περνάς όμορφα τις ώρες της μοναχικής ενασχόλησης και ανασκόπησης.
Οι ιστορίες σου πάντα τρυφερές μας κάνουν να θαυμάζουμε μια ζωή πλούσια εμπειριών και εναλλαγών!
Πάντα με την αγάπη μου και τις ευχές μου
Χαρά

pylaros είπε...

Αγαπητέ μου φίλε παλιέ συνθαλασσοδοιπόρε
Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου επίσης και για τις εγκάρδιες ευχές σας για το νέον έτος.

μου άρεσε πολύ αυτό που γράφεις,
είναι φιλοσοφικό κι αληθινό: ΚΑΘΕ ΠΕΡΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ!

Είμασταν κι ένα χρόνο νεότεροι Ε! είναι κι αυτό κάτι.

Χαιρετισμούς πολλούς Σε Άσπα
με αγάπη
Γαβριήλ

pylaros είπε...

Αγαπητή μου χαρά,
χίλια ευχαριστώ για τις ευχές σου και σου αντεύχομαι ότι ποθείς καλή χρονιά με υγεία.
Ε! αυτό το μνημονικό είναι ακόμη που με διαφοροποιεί από ένα κοινόν πλήθος...

Εύχομαι να είσαι καλά να σου πω την αλήθεια με παραξένεψε η αργοπορία σου υπολόγισα ότι θα ήσουν απασχολημένη ένεκα εορτών!
Και πάλι Χρόνια πολλά
με αγάπη

Γαβριήλ