Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Θεός, Ο άνθρωπος, Η λευτεριά

                                            Ο Θεός,  ο άνθρωπος, η λευτεριά 

Ήταν μια ζωή στρωμένη λες και ήταν ένας μανδύας που έφτιαξαν οι άνθρωποι στο όνομα του θεού, και στον φορούσαν με την γέννησή σου… μια κοινωνία κλειστή, χωρίς λευτεριά, γεμάτη από μη, από αμαρτωλές κινήσεις και πράξεις που ούτε ήξερες γιατί.
Απλούστατα έτσι τους είχαν διδάξει ότι ο άνθρωπος κουβαλάει πάνω του αμαρτίες που πηγάζουν από το προπατορικόν αμάρτημα, έφαγε ο Αδάμ το μήλο, αλλά χωρίς Εύα δεν υπάρχει ζωή. Ή ακόμα και σήμερα το «Δευτέρα και Παρασκευή μην βάνεις λάδι στο φαί, είναι αμαρτία»      
         
Τόσα και τόσα έφτιαξε ο θεός, όμως δεν μου έδωσε το χάρισμα να  μιλήσω μαζί του, έτσι έμενα με την αμφιβολία αν αυτός πράγματι έφτιαξε τον κόσμο έτσι, ανάποδα όπως μου τον έμαθαν.  
Παρατηρώ  την  κοινωνία, όχι αυτή που έφτιαξε ο Θεός, αλλά αυτή που έφτιαξαν οι άνθρωποι.  
Μια κοινωνία εκμετάλλευσης  προς στους συνανθρώπους μας, μετά μου ήρθε η σκέψη της λευτεριάς, λευτεριάς από τα παλιά ταμπού και πιστεύω,  μετά ήρθε η περιέργεια και θρονιάστηκε μέσα μου,  με το να θέλω να δοκιμάσω την απόλυτη λευτεριά  το πώς σκέφτονταν οι άλλοι άνθρωποι, σε άλλη γη, σε άλλα μέρη. Αν είχαν τον ίδιο θεό, σαν αυτόν που διδάχτηκα, ή αν ήταν άλλος, πώς να  ήταν φτιαγμένος διαφορετικά από τον δικό μου. 
Το  καφενείο του χωριού, αντιπροσωπεύει το σήμερα, το χθες δεν θέλουν να το ξέρουν, έλα όμως που χωρίς χθες δεν θα υπήρχε το σήμερα.  
  

Σήμερα ο κόσμος προόδεψε, ακόμα και ο πρωθυπουργός ορκίζεται με  πολιτικό όρκο, 16/09/15  μου άρεσε τόσο, επιτέλους, κατάλαβα ότι προσπαθεί να ξετινάξει από πάνω του τα παλιά ταμπού, το κατεστημένο του προσκυνώ σε (ο δε  Αβραάμ γέννησε  Ισαάκ, ο δε Ισαάκ γέννησε Ιακώβ…)     
Ο   κάθε ένας μας πλάστηκε σύμφωνα με το παρελθόν του,  στην ηλικία της σύνταξης όλοι μας, νοσταλγοί της παιδικής ηλικίας   συναντιόμαστε  στο καφενείο του χωριού εκεί που γεννηθήκαμε,  οι συζητήσεις διαφέρουν αναλόγως την πείρα κάθε ενός μας. Άλλος συζητά για τα πρόβατά του, για το πώς να φτιάχνουν καλό τυρί  φέτα, άλλος για τις πανεπιστημιακές του σπουδές, τόσα χρόνια στην Αγγλία, τόσα στην Γαλλία,   για την οικονομία των Βρυξελών, αυτοί που κινούν τα νήματα και χορεύει η Ελλάς,    άλλοι ξημερωβραδιόνοντε στο καφενείο παίζοντας Θανάση. 
Άλλοι λένε για τα θαύματα που κάνουν οι άγιοι, ακούγοντας τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα, ρώτησα γιατί, σήμερα είναι η εορτή του Άγιου Σπυρίδωνα του μικρού, άλλο πάλι τούτο σκέφτηκα.  Άλλοι   επισκέπτες, μετανάστες  από την Αυστραλία, συζητούν ο κάθε ένας το δικό του μετερίζι.
Άλλοι διηγούνται το πώς σπατάλησαν τα καλύτερά τους χρόνια ψάχνοντας για μια μόνιμη κατοικία πάνω στην μητέρα γη, άλλοι νοσταλγούν τις ημέρες της νιότης όπου ως πρώην ναυτικοί διηγούνται απίστευτες ιστορίες συνήθως με γυναίκες, αυτές που άλλαζαν σαν  πουκάμισα, μέχρι που οι στεριανοί τσαντίζονται να ακούν και φεύγουν απ’ την παρέα ή σε προσβάλουν απαιτώντας να μιλάς για κάτι τι κοινό, ένα θέμα  που γνωρίζουν όλοι.   
   
Κατά τα μεσάνυχτα διαλύεται  η παρέα ώρα για ύπνο,  βάνουν μπρος το αυτοκίνητο και ξεκινούν κι όταν εσύ δεν έχεις ρόδα θεωρείσαι φτωχός, με τους άλλους να μουρμουρίζουν  έφαγε όλη του την ζωή στα ξένα, κοίτα την κατάντια του με τα πόδια φεύγει… 

Γαβριήλ Παναγιωσούλης





9 σχόλια:

Dennis Kontarinis είπε...

Να σου πω φίλε. Κα΄ποιο δίκιο βλέπω σε λοα αυτά που λες.
Όμως ο Άνθρβωποε χωρίς Θεό δεν ζει όποιος κι΄αν είναι αυτός ο Θεός.
Βλέπω στη Συρία να σκοτώνονται φωνάζοντας Ο Αλλάχ είναι μεγάλος.
Καλά είναι τόσο μεγάλος και αφήνει τα μωρά να σκοτώνονται;
Ζητείται απάντηση.

pylaros είπε...

Τι να σου πω!


ακόμη μέχρι σήμερα ο άνθρωπος δεν μπορεί να εξηγήσει την παρουσία του πάνω στην γη. Έτσι φοβούμενος μια ανωτέρα δύναμη δημιουργίας την ονομάζει Θεό, σύμφωνα με το τι τον συμφέρει. ΟΙ Θεοί ή τα διάφορα πιστεύω ως επί το πλείστων είναι φτιαγμένα έτσι ώστε μερικοί έξυπνοι να εκμεταλλεύονται τις αμφιβολίες ή και τις φοβίες των συνανθρώπων τους.
Όλοι οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένη από την ίδια ύλη, άρα όταν θα φύγουμε από τούτο τον κόσμο θα πάμε στον ίδιο τόπο, όλα τα υπόλοιπα είναι MAN MADE, πολλά από άνδρες για να εκμεταλλεύονται τις γυναίκες, π.χ. δεν επιτρέπει ο Θεός στην γυναίκα να δείξει τα μαλλιά της, ή απαγορεύεται να φας κρέας την σαρακοστή είναι "αμαρτία" άκουσον, άκουσον,
Ο θεός όποιος και να είναι δεν θέλει ένα ανθρώπινο γένος σκλάβο, αλλά οι διάφοροι τουρμπανοφόροι (αντιπρόσωποί του) κρατούν ολόκληρα έθνη κάτω από την επίβλεψη τους με κελεμπίες και μαυρο-ρασοφόροι γενειοφόροι, ακόμη και στα λευκά ντυμένοι.

όπως και ο σκύλος αν μπορούσαμε να διαβάσουμε την σκέψη του θα είχε δημιουργήσει έναν δικό του θεό να μοιάζει με άλλον σκύλο.

Η ανωτέρα δύναμη, αυτή της δημιουργίας είναι μια φανταστική εικασία, ενός Θεού δημιουργού ζωγραφισμένη διαφορετικά για τον κάθε ένα, σύμφωνα με το μυαλό του κάθε ανθρώπου...

Όσο για τα αθώα παιδάκια αυτά που πνίγονται ή πεθαίνουν από την πείνα, φταίνε πάλι οι άνθρωποι, αυτοί που σπέρνουν τον πόλεμο.
Θυμάσαι ένα παλιό τραγούδι:
(Δεν υπάρχει Θεός δια εμένα, δεν υπάρχει, κι εάν υπάρχει θα είναι κακούργος, δια εμέ, διά εμέ θα είναι κακός)

την καληνύχτα μου

Γαβριήλ


nikol είπε...

Καλησπέρα Γαβρίλη μου !!! Με αυτές σου τις σκέψεις σπάω τη βαριά σιωπή μου και θέλω να σου πω ότι στο όνομα του Θεού γίνονται τα μεγαλύτερα εγκλήματα !!! Μέσα από τα δικά μου βιώματα και πολλές σκέψεις εγκλωβίζεται ο νους μου και θολώνει το μυαλό μου με τόση αρρώστια σε αθώα παιδιά , πείνα , και υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι όλα για κάποιο λόγο γίνονται !!!!Ουτοπία !!!! Για ποιο λόγο πεθαίνουν τόσα παιδιά άρρωστα και πεινασμένα ;;Και μέσα από την προσωπική μου θλίψη είμαι βαθιά πληγωμένη από τα κύματα προσφύγων έρμαια του όποιου Θεού τους!! Με αγάπη σε χαιρετώ!!!

nikol είπε...

Διάβασα; ότι ήρθες στην Αθήνα , μακάρι κάποια άλλη φορά να σας συναντήσω !!!1 Φέτος ήταν πολύ δύσκολα για μένα!!!

airis είπε...

Ο Θεός , αν υπάρχει δεν είναι κακός. Οι άνθρωποι ερμηνεύουν λάθος τα πράγματα. Κι όπου πέφτει στη μέση η ανθρώπινη ερμηνεία όλα πάνε κατά διαόλου....
Για μένα όλα έχουν κάποιο σκοπό. Μια ανώτερη δύναμη δε σημαίνει ότι μας σώζει από όλα τα επί γης βάσανα.
Δες μια παλιά μου ανάρτηση
http://princess-airis.blogspot.gr/2013/01/blog-post_8.html

Σε χαιρετώ αγαπημένε μου Γαβρίλη!

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Νικόλ,
Ειλικρινώς λυπούμαι δια το ότι σου συμβήκε εφέτος και για άλλη μια φορά παρακαλώ δέξου τα συλλυπητήριά μας εσύ και η οικογένειά σου.

Ναι πάντοτε οι διάφοροι επιτήδειοι δολοφονούσαν, καταπίεζαν αθώους εις το όνομα του Θεού.
Ένα ανθρώπινο αιμοβόρο ένστικτο σε όλα τα κράτη σε όλες τις θρησκείες αν θυμηθούμε την Ιερά εξέταση μέχρι σήμερα.


Ναι εφέτος ήρθαμε στην Ελλάδα, μάλιστα μείναμε αρκετές μέρες Αθήνα.

Του χρόνου πάλι ίσως, οπότε θα συναντηθούμε.

ευχαριστώ
με πολύ αγάπη

Γαβριήλ

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Αριστέα,

έχω διαβάσει το Da Vinci code, Dan Brown, από όπου και το Illuminati. στο δικό σου Μπλογκ

Με διάφορες αποδείξεις αρχίζοντας από τους Αρχαίους Έλληνες τον πλανήτη Αφροδίτη κλπ... προσπαθεί να μας μεταφυτέψει τα πιστεύω του...
όμως η ανωτέρα δύναμη της δημιουργίας αυτή που την ονομάζουμε Θεός, είναι τόσο διαφορετικός όσα και τα άτομα που υπάρχουν πάνω στην γη.
Ο κάθε ένας μας πλάθει μια δική του φανταστική εικόνα όπως του αρέσει και την ονομάζει Θεό.
Ο κινέζος πλάθει μια κινέζικη εικόνα, ο μαύρος μια μαύρη, οι υπόλοιποι μια εικόνα με γένια ή χωρίς αναλόγως, όπως τους αρέσει.
Η ανθρώπινη ερμηνεία για το κάθε τι είναι ο τρόπος που έχουν διαλέξει να ζήσουν, με μια δική τους ερμηνεία για το κάθε τι.

Σήμερα έχει έρθει εδώ Πάπας, ο κόσμος, τα ΜΜΕ έχουν τρελαθεί, δεν ακούς τίποτε άλλο παρά γι' αυτόν, -ανοίγω την τηλεόραση να δω νέα τίποτα- βλέπεις όλο παπάδες, χιλιάδες τρέχουν να προσκυνήσουν, αν το σκεφτούμε είναι κι αυτός ένας άνθρωπος όπως όλοι μας, έχει τις ίδιες φυσικές ανάγκες, τρώει φαγητά όπως όλοι μας, όμως σε αυτόν πιστεύουν 80 εκατομμύρια Αμερικάνοι, εμ τι άλλο να πω!!!
αλλά καλύτερα να σταματήσω εδώ...

ευχαριστώ
με αγάπη
Γαβριήλ

Αστοριανή είπε...

... κάπως έτσι, Γαβρίλη μου, είναι και ο λόγος που δεν σου άφησα σκέψεις μου...
Υπέροχο σόου, που θα μας στοιχίσει πολύ ακριβά...
Σκέπτομαι...
γιαυτό πήγε ο δήμαρχός μας ταξιδάκι-διακοπές... προ μηνών... να τα μαγειρέψουν με σάλτσα έξτρα ...βέρτζιν λάδι, νερομένο από την εκάστοτε παραγωγή της ...καθυστερημένης πατρίδας...
ΥΓ
...ας μου πει κάποιος άν το... νερομένο θέλει όμικρον ή ωμέγα...

Χαιρετισμούς,
Υιώτα

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Υιώτα,

Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου. το νερωμένο θέλει Ωμέγα σύμφωνα με το Greek proofing tools of Microsoft

Χαιρετώ σε

Γαβριήλ