Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Το Ναυάγιο

                                                               ΝΑΥΑΓΙΟ


Όλοι μας ξέρουμε για την φημισμένη παραλία της Ζακύνθου «Το Ναυάγιο» με το κουφάρι του καραβιού να έχει γίνει σήμα κατατεθέν σε όλο τον κόσμο.
Όμως  πόσοι ξέρουμε την ιστορία του καραβιού και γιατί βρέθηκε προσαραγμένο σε τούτα τα νερά;
Ομολογώ ότι δεν ήξερα τίποτα γι’ αυτή την ιστορία.
Πως όμως έφτασε εκεί το πλοίο «Παναγιώτης»; Πως ξεβράστηκε την 30η Σεπτεμβρίου του 1982 στην πιο διάσημη παραλία του νησιού; Και πια ιστορία κρύβει; 
Ιδού λοιπόν:

Το πλοίο ονομαζόταν «Παναγιώτης» ανήκε σε έναν Κεφαλλονίτη ονόματι Χαράλαμπο Κομποθέκλα και μετέφερε λαθραία τσιγάρα που παραλάμβανε από λιμάνια της Γιουγκοσλαβίας και Αλβανίας  
 Και τα οποία μεταφόρτωνε σε μικρά ταχύπλοα πλοιάρια με προορισμό την γειτονική Ιταλία. Καπετάνιος και πλήρωμα ήταν επίσης Κεφαλλονίτες, ενώ το παράνομο φορτίο συνόδευαν κάθε φορά και δυο Ιταλοί λαθρέμποροι, οι οποίοι και επέβλεπαν την παράδοση. Το ναυάγιο ξεκίνησε από πειρατεία.
Καπετάνιος και πλήρωμα συνέλαβαν τους δυο Ιταλούς συνοδούς του φορτίου, τους έκλεισαν σε μια καμπίνα και αφού συνεννοήθηκαν με διαφορετικούς μεσολαβητές αποφάσισαν να πουλήσουν για λογαριασμό τους το παράνομο φορτίο.
 Οδήγησαν το πλοίο στο σημείο που γνώριζαν  τον όρμο του «Σπυριλή» και περίμεναν. Λόγω όμως των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, προσάραξε στα  αβαθή του όρμου. Άρχισαν τότε να ξεφορτώνουν στη μικρή αμμουδιά τις κούτες με τα τσιγάρα, μήπως κατορθώσουν και αποκολλήσουν το σκάφος. Όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν, δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν, ενώ παράλληλα αρκετές κούτες με τσιγάρα παρασύρθηκαν από τα κύματα, με αποτέλεσμα να εκβραστούν στην γύρω περιοχή.
Στη συνέχεια, οι ναυτικοί του πλοίου αφού ελευθέρωσαν τους δυο Ιταλούς, το εγκατέλειψαν σκαρφαλώνοντας την απόκρημνη πλαγιά     βρήκαν τρόπο να φθάσουν στην πόλη της Ζακύνθου.
Στο μεταξύ και αφού είχε ξημερώσει οι κάτοικοι των Βολιμών είδαν τα επιπλέοντα τσιγάρα στη θάλασσα και άρχισαν να τα μαζεύουν και να τα μεταφέρουν στα χωριά τους.  Πρέπει να αναφερθεί ότι τα πακέτα ήταν με τέτοιο τρόπο συσκευασμένα, ώστε να μην καταστρέφεται το περιεχόμενό τους από το θαλασσινό νερό, αν για κάποιο λόγο  κατέληγαν στην θάλασσα.  Αποθήκευσαν τα τσιγάρα λοιπόν όπου μπορούσαν, σε αποθήκες, στάβλους, λινούς.  Σαν μαθεύτηκε το γεγονός από τιε Αρχές, οι ναυτικοί συνελήφθησαν     και ύστερα από έρευνες εντοπίσθηκαν τα τσιγάρα στα σπίτια των χωρικών και από εκεί μετεφέρθηκαν στο τελωνείο του νησιού.
Αργότερα ακολούθησε δίκη  κατά την οποία καταδικάστηκαν ο πλοιοκτήτης και οι πειρατές-λαθρέμποροι τα δε τσιγάρα πουλήθηκαν σε πλειστηριασμό και οι Ιταλοί απελάθηκαν στην πατρίδα τους.
Ακολούθησε στη συνέχεια η λεηλασία του πλοίου…

Έμεινε σκέτο το κουφάρι να χτυπιέται απ τον αέρα, να σκουριάζει και να κατατρώγεται από την αρμύρα του θαλασσόνερου, παράλληλα  τα κύματα συσσώρευσαν σιγά, σιγά όλο και περισσότερα βότσαλα μεγαλώνοντας την σπιάντσα και αποκόβοντας την επαφή του πλοίου με την θάλασσα. 

Πηγή Εθνικός Κήρυξ, Νέα Υόρκη


Γαβριήλ Παναγιωσούλης           

9 σχόλια:

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Καλέ μου Γαβρίλη
μεγάλη μας τιμή να φιλοξενείς στο "σπιτικό" σου το τουριστικό έκθεμα του Νησιού μας, που προσελκύει ετησίως χιλιάδες τουρίστες απο όλα τα μήκη και πλάτη της Γης! Τείνει ν αντικαταστήσει το Σολωμό ως σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου,χαχαχαχχααα
Το σκουριασμένο κουφάρι του, Ηταν και το κεντρικό θέμα στην έκθεση ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο της φίλης μου Μαρίας Βιλλιώτη.
Η ιστορία του είναι όπως ακριβώς την κατέγραψες και τ όνομα αυτού "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ"!
Η διαδρομή μέχρι εκεί λίγο ρίσκο,λόγω ανοιχτής θάλασσας με ρεύματα,γι αυτό το Λιμεναρχείο επιβάλει απαγορευτικό και με χαμηλά μποφώρ. Εχει βέβαια ορατότητα απο ψηλά,που το προτιμούν πολλοί,απο τον Αγ.Γιώργη στα Γκρεμνά.
Σ ευχαριστούμε και πάλι για την δημοσίευση
Πάντα με αγάπη
Χαρά

Dennis Kontarinis είπε...

Αναφορές στο "Ναυάγιο" της Ζακύνθου,αγαπητέ μου Γαβρίλη έχω κάμει αρκετές φορές στα Εφτάνησα. Όχι βέβαια με τόσες λεπτομέρειες και αυτό λόγω χώρου. Το άσχημο είναι ότι οι υπεύθυνοι του νησιού δεν μπορούν να δουν τι είναι αυτό το πλοίο για το νησί τους και πόσο χρήμα τους αφήνει κάθε χρόνο και το έχουν αφήσει να σαπίζει. Ιδιαίτρο χαρακτηριστικό της φυλής μας.
Νάσαι καλά φίλε.

pylaros είπε...

Αγαπητή μου χαρά!

Ομολογώ ότι τόσα χρόνια άκουγα για το ναυάγιο αλλά κανένας δεν εξηγούσε Ποιο ναυάγιο και γιατί;

Οπότε το βρήκα, δηλαδή βρήκα την ναυτική ιστοριούλα και την αναδημοσίευσα, αυτή είναι και η Βάση του ονόματος.
Απίστευτο και όμως αληθινό

Ευχαριστώ

με αγάπη

Γαβριήλ

pylaros είπε...

Φίλε Ντένη,
Όλες οι τοποθεσίες έχουν ένα όνομα το οποίο πηγάζει από μια αφορμή,

Ήξερα για την παραλία το Ναυάγιο αλλά δεν ήξερα από που προήλθε το όνομα.
Άμα το καλοεξετάσεις θα δεις ότι Κεφαλλονίτες ήταν οι πρωταίτιοι του ναυαγίου, αυτή η ανήσυχη ράτσα που είναι και δική μας....
χαιρετώ

ευχαριστώ

Γαβριήλ

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Σου προκάλεσε το ενδιαφέρουσαν όνομα και βρήκες την ιστορία του,στην οποία εμπλέκεσθε ενεργά οι Κεφαλονίτες!!!χαχαχαχα Καλό!
Οσο για θέμα συντήρησης, το κουφάρι είναι τόσο διαβρωμένο που δεν επιδέχεται καμιά παρεμβαση,άλλωστε στο συγκεκριμένο σημείο που είναι ανοιχτό στο πέλαγος θάταν σαν να ρίχνεις λεφτά σ ένα πηγάδι δίχως πάτο. Και οι τουρίστες που επισκέπτονται την παραλία παίρνουν κομμάτια απο πάνω του ενθύμιο! Τι να πεις;;
Δυστυχώς η Ελλάδα πάσχει οικονομικά και η Ζάκυνθος ειδικά, το τελευταίο λοιπόν που θα έκανε να ενδιαφερθεί για την ορθοπεδική του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ,εδώ μια πλατεία Σολωμού ένα χρόνο τώρα είναι νταμάρι!
Καλό σου ξημέρωμα και συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου σου.
Χαρά

airis είπε...

Αγαπημένο νησί η Ζάκυνθος, αφού είναι το πιο κοντινό μου νησί!Και το έχω χορτάσει στο παρελθόν!
Τώρα έχω χρόνια να βρεθώ! Και με περιμένει και η Χαρά ♥
Το ωραίο αγαπημένε μου Γαβρίλη είναι ότι τόσες φορές πήγα, δεν επισκέφτηκα το ναυάγιο κλασικά από τη θάλασσα, μα από πάνω, μόνο μία φορά! Και κοντέψαμε να αφήσουμε εκεί τα κοκαλάκια μας με τον πρώην άντρα μου, αφού ήμασταν με το μηχανάκι!

Τέλος πάντων....
Την ιστορία τη γνώριζα ! Κι εμένα μου είχε κάνει εντύπωση όταν την άκουσα για πρώτη φορά!
Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!

pylaros είπε...

Χαρά μου πάλι εγώ. ναι μου κίνησε το ενδιαφέρον η ιστοριούλα του Ναυάγιο καθότι ήταν αναμεμειγμένοι Κεφαλλονίτες


Ευχαριστώ
με αγάπη

Γαβριήλ

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Αριστέα
Ομολογώ ότι δεν γνώριζα την Ιστορία αυτή, αλλά όπως λένε ουδέν κρυφό υπό τον ήλιον.

Φαίνεται γκρεμός σκέτος κι εσείς πηγαίνατε με μηχανάκι;

Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου.
Πάντα με την αγάπη μου

Γαβριήλ

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Αριστέα
Ομολογώ ότι δεν γνώριζα την Ιστορία αυτή, αλλά όπως λένε ουδέν κρυφό υπό τον ήλιον.

Φαίνεται γκρεμός σκέτος κι εσείς πηγαίνατε με μηχανάκι;

Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου.
Πάντα με την αγάπη μου

Γαβριήλ