Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Χαρούμενα Χριστούγεννα


Χριστουγεννιάτικη Ιστορία # 4


                                                   Χαρούμενα Χριστούγεννα
Εύχομαι στους αγαπητούς-ες μου φίλους-ες και αναγνώστες του Blog  ΠΥΛΑΡΟΣ Χαρούμενα κι Ευτυχισμένα Χριστούγεννα, κι ένα καινούργιο χρόνο γεμάτο με υγεία και χαρά.
                                                      Ειρήνη στον κόσμο
 Ο άνθρωπος το μέρος που έχει γεννηθεί τον τραβάει σαν μαγνήτης, έτσι πριν λίγα χρόνια και συγκεκριμένα το 2011 αποφασίσαμε να κάνουμε  Χριστούγεννα στο κράτος που έχει γεννηθεί όλη η οικογένειά μου στην Γουατεμάλα, πλην του εαυτού μου.
Φθάσαμε στις 19 Δεκεμβρίου και αναχωρήσαμε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 για Νέα Υόρκη.
Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη το ξενοδοχείο Casa Santo Domingo, στην Antigua Guatemala η παλαιά πρωτεύουσα του κράτους.

Το Ξενοδοχείο μας (σε περίληψη)  ήταν χτισμένο πάνω στα ερείπια της εκκλησίας του Santo Domingo, την οποία     άρχισε να  κτίζει  ο  μοναχός  της τάγματος των Δομινικανών   Tomas de las Casillas  το 1544  το χτίσιμο τελείωσε  το έτος 1666  τους πήρε 118  χρόνια να την τελειώσουν.   Με τον καιρό την μετέτρεψαν σε μοναστήρι, οι σεισμοί του 1717 του έκαναν αρκετές ζημιές οποίες επιδιορθώθηκαν, το έτος 1741 ζούσαν στο μοναστήρι 81 μοναχοί. Είχαν υπνοδωμάτια, κουζίνα, τραπεζαρία, τρεχούμενο νερά τουαλέτες.
Στην μέση της αυλής υπήρχε ένα σιντριβάνι, και γύρω, γύρω κήποι…

Επίσης υπήρχε ένας υπόγειος θόλος όπου τοποθετούσαν τους νεκρούς καλόγηρους.
Το  Μοναστήρι αυτό το αγόρασε η οικογένεια Castañeda  το μετέτρεψε  σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, με πάνω από 126 δωμάτια,  διατηρούνται ακόμη ο μυστικισμός του τότε, μια ελαφρά εκκλησιαστική μουσική, κεριά σε κάθε γωνία μέσα από τα στενά πέτρινα μονοπάτια, και ένα θεϊκό άρωμα, σαν λιβάνι. Επίσης υπάρχει και το Paseo de los Museos, ένας περίπατος σε βιτρίνες μουσείου με θρησκευτικά είδη, και ζωγραφιές, ζωγράφων της περιόδου της αποικιοκρατίας.

Οι τραπεζαρίες του μέσα σε χονδρούς ασοβάτιστους  τοίχους, ακόμα υπήρχαν  και σκελετοί  μοναχών κλεισμένοι   με γυάλινο περίβλημα.
Το  φαγητό του και η περιποίηση ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.  Το σιντριβάνι, οι κήποι γεμάτοι λουλούδια που πάνω τους ξεκουραζόταν ένα σωρό πολύχρωμοι παπαγάλοι.
Όμως εμείς είχαμε κλείσει να περάσουμε την Άγια νύχτα σε τροπικό μέρος σε μια απόσταση 300 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα στην ακτή της Καραϊβικής,  και μετά θα αναχωρούσαμε  για να επισκεφθούμε την βιόσφαιρα Μάγια και τις αρχαίες  Πυραμίδες στο Τικάλ Γουατεμάλας.

Έτσι αριβάραμε στο  λιμάνι του Puerto Barrios,  από εκεί μας περίμενε βάρκα και πήγαμε στο μικρό λιμανάκι του Livingston. Το κλίμα τροπικό με το που ξημέρωσε η 24η Δεκεμβρίου   πήγαν όλοι για κολύμπι, εγώ έμεινα στο μπαλκόνι με ένα ποτό συντροφιά, σκηνικό ώστε να ξαναζώ παλιές περιπέτειες και να  θαυμάζω το τοπίο.

Η ιδιομορφία του χωριού αυτού είναι ότι οι κάτοικοί του όχι όλοι, είναι έγχρωμοι και προέρχονται από τα νησιά της Καραϊβικής, έχουν δική τους  γλώσσα την Garifuna, ένα ανακάτεμα ντόπια Arawak και  γλώσσα Αφρικανικής προέλευσης, εμπλουτισμένη με Ισπανικά, Αγγλικά και Γαλλικά 
  
Εκεί γιορτάσαμε την νύχτα των Χριστουγέννων, μαζί   και τα γενέθλια της πρώτης μας κόρης στο εστιατόριο του ξενοδοχείου VILLA CARIBE,  με το παράξενο όνομα  TUCAN DUGU  η έκπληξη της βραδιάς ένας τροβαδούρος με κιθάρα  μας ακομπάνιαρε  με απαλή μουσική στην δική του γλώσσα, Garifuna.

 Αφού πρώτα μας εξήγησε την διαφορά ανάμεσα στις δυο γλώσσες κλπ… Μετά από δυο μέρες αναχωρήσαμε, για to El Peten όπου υπάρχουν  τα αρχαία της φυλής των Μάγια. Για να καταλάβει κάποιος Η βιόσφαιρα Μάγια με τις Πυραμίδες συνορεύει με το κράτος του  Belize και την νότιο-ανατολική την χερσόνησο Yucatán  Mexico.
  



Επίσης ευχαριστώ θερμότατα την Αριστέα  η οποία μου έδωσε το έναυσμα να γράφω για θέματα που εκείνη διάλεγε και με παρουσίασε στους τόσους-ες πολλούς φίλους-ες  της.  

Γαβριήλ Παναγιωσούλης




16 σχόλια:

Dennis Kontarinis είπε...

Χρόνια πολλά σε σένα και την οικογένειά σου φίλε.
Πολύ ωραία η ιστορία σου γεμάτη από τις αναμνήσεις.
Αξίζουν οι επισκέψεις κάπου-κάπου σε μέρη που έχουμε αφήσει κομμάτια της ζωής μας
Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο καινούργιο χρόνο σε όλους σας.

airis είπε...

Γαβρίλη μου, πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικά τα Χριστούγεννα σε τροπικό κλίμα και θαλασσινά μπάνια!
Δεν το έχω ζήσει ποτέ ( ούτε και θα ήθελα!)
Για μένα Χριστούγεννα είναι κρύο και τζάκι και χουχούλιασμα στο σπίτι!
Σε ευχαριστώ από καρδιάς για το μοίρασμα των βιωμάτων σου!
Να έχεις όμορφες γιορτές με τη ζεστή και όμορφη οικογένειά σου!
Πολλά φιλιά!

pylaros είπε...

Καλημέρα Ντένη,
Ευχαριστώ για τις ευχές σου και σου εύχομαι καλά και Χαρούμενα Χριστούγεννα
και ο καινούργιος χρόνος να είναι γεμάτος ΥΓΕΙΑ και χαρά

Ναι οι επισκέψεις εκεί όπου έχουμε περάσει ένα μέρος της ζωής μας αναζωογονούν το παρελθόν μας, πράγμα που είμαστε εμείς οι ίδιοι

Ευχαριστώ
Γαβριήλ

pylaros είπε...

Dearest Airis, you must love and remember the 'White Christmas' with Bing Crosby!!!

Αγαπητή μου Αριστέα,
Ναι έχεις δίκιο, για εμάς που ζούμε στο βόρειο ημισφαίριο η παράδοση των Χριστουγέννων είναι το χιονισμένο τοπίο, το ζεστό τζάκι, το Χριστουγεννιάτικο δένδρο, η οικογενειακή θαλπωρή, τρελάθηκα με τη λέξη "χουχούλιασμα" χρόνια πολλά είχα να την ακούσω από μικρό παιδί όταν σχολείο χουχουλιάζαμε τα χέρια μας για να ζεσταθούνε να γράφομαι.
Όμως τα Χριστούγεννα γιορτάζοντε σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη μας,
Επειδή ο Δεκέμβρης εδώ στην ΝΥ είναι ασυνήθιστα ζεστός, οι εδώ παραπονούνται ότι δεν θα έχουμε White Christmas.

Σου εύχομαι καλά κι ευτυχισμένα Χριστούγεννα να τα περάσεις όπως τα ονειρεύεσαι σε μια ζεστή θαλπωρή όπως το επιθυμεί η καρδιά σου.

με την αγάπη μου και ευχαριστώ
Γαβριήλ

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Όνειρο ζωής αυτό το ταξίδι για μας τους στεριανούς θνητούς Γαβρίλη μου!
Απ' τις περιγραφές και μόνο μαγεύτηκα.
Ίσως αυτό να είναι και το αντίτιμο της θαλασσινής σας θητείας τόσα χρόνια.
Ότι φτάσατε στα πέρατα της γης, γνωρίσατε μακρινούς πολιτισμούς και βρεθήκατε ομοτράπεζοι με ανθρώπους που γιορτάζουν με τα δικά τους έθιμα τα Χριστούγεννα. Σπάνια εμπειρία!
Χαίρομαι να σας βλέπω όλους μαζί, να χαίρεστε την κορούλα σας και να συνεχίσετε τις περιπλανήσεις σας στα γνώριμα μονοπάτια που σημάδεψαν τη ζωή σου!
Πολλές ευχές απ' την... ανοιξιάτικη Αθήνα!

nikol είπε...

Χριστούγεννα στη Γουατεμάλα την πατρίδα όλης της οικογένειας !! Η περιγραφή σου ενδιαφέρουσα όσο για το κλίμα , εντάξει εμένα μου είναι οικείο γιατί έτσι γιορτάζαμε !!!
Καλά Χριστούγεννα σου εύχομαι Γαβρίλη μου με όλη τη σπουδαία οικογένειά σου !!
Μια μεγάλη αγκαλιά και πράγματι η ιδέα της Αριστέας είναι σπουδαία γιατί διαβάσαμε τόσα άγνωστα σε μας και κυρίως της ναυτικής σου ζωής!!

Μηθυμναίος είπε...

Mi buen amigo de mil histórias quiero, de todo corazón desearte, a ti y tu preciosa familia que estas navidades nos hagan estar más cerca de nuestros seres queridos en paz y armonia y que nuestra amistad perdure eternamente haciendose más solida con el transcurrir de los años.

Καλές Γιορτές, λοιοπόν, με υγεία και αγάπη!

pylaros είπε...

Αγαπητή μου κ. Κανελλάκη
Καλημέρα από μια ηλιόλουστη Νέα Υόρκη,
Τούτος ο χρόνος τουλάχιστον μέχρι σήμερα ακόμα και μέχρι τα Χριστούγεννα μας δώρισε έναν ανοιξιάτικο καιρό ανεπανάληπτο.
Ποτέ δεν θυμούμαι τέτοια καλοκαιρία, δεν ξέρω ίσως να μας περιμένουν άσχημες εκπλήξεις χιονιού τον Ιανουάριο.
Ναι επειδή τα νιάτα μου τα έφαγα όλα μέσα στην θάλασσα ποτέ δεν είχαμε ένα ορισμένο σημείο του πλανήτη να εορτάσουμε Χριστούγεννα ή οποιαδήποτε εορτή, σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο (χιόνια κρύο Χρ. δένδρο κλπ.) έτσι τα Χριστούγεννα στα τροπικά μέρη ήταν μια ξαναζωντάνεψη της μνήμης της παλιάς εποχής τότε που τα νιάτα, το θάρρος και η αισιοδοξία είχαν το προβάδισμα στην αντιμετώπιση της ζωής...
Ήταν και αυτά τα Χριστούγεννα των τροπικών σα μια δροσοσταλίδα διαφορετικότητας που ήρθε να γεμίσει τις ζωές μας, από τα στερεοτυπικά παγωμένα υλιστικά Χριστούγεννα του βορρά των ΗΠΑ.
Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου
με αγάπη
Γαβριήλ

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Νικόλ,
Ναι μετά από 40 χρόνια στην Νέα Υόρκη κατορθώσαμε και ξαναγυρίσαμε στον γενετήσιο τόπο της οικογενείας.

Ήταν ένα πολύ ευχάριστο ταξίδι, υπήρχε όμως μια διαφορά, την οποία αναγνώρισα με το που πατήσαμε το πόδι μας στην Γουατεμάλα.
Όταν ζούσαμε εκεί, δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να επισκεφθούμε τα τόσα όμορφα μέρη του κράτους ή να μάθουμε την ιστορική προέλευση του κάθε τι. Το Άγχος της καθημερινότητας δεν το επέτρεπε ήταν σαν κάποιος να ζει στην Ελλάδα και να μην έχε επισκεφτεί ποτέ του την Ακρόπολη.
και να φανταστείς ότι το παραδοσιακό τους φαγητό είναι τα Ταμάλες
Τα οποία τρώνε ζεστά, ζεστά τα Χριστούγεννα.
Είναι με βάση το καλαμπόκι το κάνουν μια ζύμη σαν κουρκούτι τυλίγουν μέσα κρέας κοκκινιστό χοιρινό, ή κότα με πολλά μυρωδικά κάπαρη, ελιές πράσινες πιπεριές chile τα τυλίγουν κάθε ένα χωριστά σε φύλλο από μπανάνα τα βράζουν κλπ...
Είναι υπερνόστιμα.
Ναι συμφωνώ μαζί σου η Ιδέα της Αριστέας αξίζει συγχαρητήρια
πάντα με την αγάπη μου
Γαβριήλ
καλές εορτές


pylaros είπε...

Amigo,
Yo creí que me escribió que mi historia parecía como la de Mil una noches, después puse mis espejuelos o gafas y vi mejor, y me puso a reír...
Le deseamos mi familia y Yo feliz Navidad, por el año nuevo todavía tenemos tiempo.
Me gustó lo que escribió
(y que nuestra amistad perdure eternamente haciéndose más solida con el transcurrir de los años)
Καλές και χαρούμενες εορτές, μαζί με την οικογένειά σου
Ευτυχισμένα Χριστούγεννα.
πάντα με την αγάπη μου

Γάβο

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Καλέ μου Γαβρίλη
δέξου κι απο εδώ τις πιο θερμές και ειλικρινείς ευχές μου για Καλά Χριστούγεννα.
Χαίρομαι που σε γνώρισα μέσα απ αυτό το μέσον της τεχνολογίας και γνώρισα εναν πολύπειρο ταξιδευτή και έναν αγνό και ειλικρινή Ανθρωπο!
Νάσαι καλά, να χαίρεσαι μ ό,τι έχεις ζήσει ,όσο για μένα Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ (ξέρεις εσύ γιατί...)
ΕΥΧΕΣ,ΕΥΧΕΣ,ΕΥΧΕΣ για Υγεία,Αγάπη και Ειρήνη
Με όλη την εκτίμηση και την αγάπη μου
Χαρά

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Χαρά,
Η γνωριμία μας μέσω της τεχνολογίας είναι το θαύμα του 20ου και 21ου αιώνα.
Είναι σα να γνωρίζεις τον άνθρωπο πρώτα από τον εσωτερικό του κόσμο, αντίθετα με την προσωπική γνωριμία που πρώτα βλέπεις την φάτσα του και μετά τον εσωτερικό του κόσμο.
Σε ευχαριστώ για τις τόσα πολλά "εύσημα" που μου γράφεις

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου
και σου εύχομαι Χαρούμενα Χριστούγεννα,
Υγεία και ειρήνη στον κόσμο
με αγάπη
Γαβριήλ

Κική Κωνσταντίνου είπε...

πέρασα να ευχηθώ να Καλές Γιορτές και καλά Χριστούγεννα.
Λογω την ημερών εχω περιορισμένο ελεύθερο χρόνο και περνάω σήμερα απο ολα τα αγαπημενα μπλοκοσπιτακια για να ευχηθω γιατι δε ξερω ποτε θα προλαβω να το κανω καποια αλλη στιγμη.
Να περασεις ομορφα και να ξεκουραστεις

kerina poiimata είπε...

Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ κ.Γαβριήλ,σε σας και την οικογένειά σας!
Να είστε καλά!
Με εκτίμηση.

pylaros είπε...

χαρούμενα Χριστούγεννα αγαπητή μου Κ. Κωνσταντίνου

Αυτό εννοήτε όλοι τρέχουμε τώρα τις γιορτές,
Σας εύχομαι καλές εορτές επίσης έναν καινούργιο χρόνο γεμάτον υγεία κι ευτυχία.
Ειρήνη στον Κόσμο.
Ευχαριστώ

Γαβριήλ

pylaros είπε...

Χρόνια Πολλά και σε εσένα αγαπητή μου Βαρβάρα

καλά Χριστούγεννα
ευχαριστώ

με αγάπη

Γαβριήλ