Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Μια διαφορετική Πρωτοχρονιά

                                                      Πρωτοχρονιά στο Πέλαγος


Στην μέση του Ατλαντικού μας βρήκε η πρωτοχρονιά. Από την παραμονή όλοι μας ήμασταν   μαζεμένοι στο καπνιστήριο όσοι δεν είχαν βάρδια ξαναζωντανεύοντας  τα έθιμα παίζοντας  31 που είχε φουντώσει για καλά, η ώρα περνούσε, ο καμαρότος έφερε ξηρούς καρπούς, σταφίδα και πιοτό, όλοι μασουλάγαμε κάτι, ο μάγειρας είχε φτιάξει κουραμπιέδες, μελομακάρονα.
Τα μεσάνυχτα ακριβώς κατέβηκε ο πλοίαρχος από τη γέφυρα, ο καπετάν Κουκιάς από τη Σύρο, (Ένας Λύκος καπετάνιος απ την Σύρο) -όπως λέει και το τραγούδι-  μας χαιρέτισε κάθε έναν προσωπικά με μια ευχή. Χρόνια πολλά και του χρόνου στα σπίτια μας παιδιά. Ο αέρας του Ατλαντικού βούιζε σα δαιμονισμένος, τα κύματα έσπαγαν τα μούτρα τους στην κουβέρτα, κι εμείς εκεί σκαμπανεβάζαμε με το σκαφίδι μας πέφτοντας στις υδάτινες χαράδρες. Ελάτε όλοι να κόψουμε τη βασιλόπιτα, είπε ο καπετάνιος, πήγαμε στο σαλόνι όπου πράγματι κόπηκε η πίτα, μου έτυχε το φλουρί, το αντίτιμο μια χρυσή λίρα Αγγλίας, μου έδωσαν $10.
Και του χρόνου στα σπίτια μας, ήταν η ευχή του καπετάνιου και όλων μας. Πόσα χρόνια πέρασαν από τότε; Πολλά, πάρα πολλά, μέχρι που χάθηκαν,  χάθηκαν τα σπίτια μας. Ποιος να φταίει; η θάλασσα η ξελογιάστρα; ο ωκεανός; οι καταστάσεις; ο χρόνος; η φτώχια; Από το πλήρωμα ένα παιδάκι αμούστακο από την Ιθάκη δεν πρόλαβε να γυρίσει, πνίγηκε στον Ειρηνικό ωκεανό, στο Ελ Σαλβαδόρ όταν μετά το φαγητό βούτηξε για μπάνιο κι έμεινε.
Όλοι οι υπόλοιποι χαθήκαμε στην αγκαλιά του χρόνου, ποιος ξαναβρήκε το σπίτι του, δεν μπορώ να ξέρω.
Από  αυτό το πλοίο μετά από χρόνο  ξεμπαρκάρισα στο Baton Rouge, πρωτεύουσα της  Louisiana κι από εκεί ως ναυτικός για Νέα Υόρκη, στη μνήμη μου όμως έμεινε η ευχή του γυρισμού να παραδέρνει μόνη της και μετά να χάνεται να βουλιάζει στον ατλαντικό. Απέμεινε στη μνήμη μου, η σκιά του μάγειρα που νιόπαντρος είχε αναγκασθεί να μπαρκάρει, σε τέτοιες χρονιάρες μέρες μόνος του, σκυθρωπός, αποτραβηγμένος από τους υπόλοιπους ούτε μίλαγε, ούτε άκουγε, ούτε έπαιζε. Απέμεινε η ανάμνηση της συντροφικής θαλπωρής στη μέση του ωκεανού, με γυρισμένα τα βλέμματα μας πίσω στην πατρίδα με δακρυσμένα μάτια, ευχόμενοι να πραγματοποιηθεί η ευχή, είμαστε αιχμάλωτοι του ωκεανού, προς στιγμή δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Και του χρόνου στα σπίτια μας αδέλφια. Ένα κύμα πιο χοντρό από τ’ άλλα ταρακούνησε το βαπόρι, ακούστηκε να τρίζει, σηκωθήκαμε όρθιοι ανοίξαμε τα πόδια μας για ισορροπία, απ’ την βαλβίδα του καλοριφέρ  ξέφευγε μια αραχνοΰφαντη ασημένια κλωστή ατμού και τσίριζε για να μας υπενθυμίσει ότι να, η καρδιά (του βαποριού) εξακολουθεί να χτυπά. Έτρεξα στο πλωριό αριστερό δωμάτιο του κομοδέσιου και ξάπλωσα, έβαλα αντιστύλι τα πόδια μου στον σκελετό του κρεβατιού για να μην με πετάξει κάτω, το μπότζι, άναψα το φωτάκι, πήρα την Ανάσταση του Τολστόι που μου είχε δανείσει ο Μαρκόνης διάβασα μερικές σελίδες μέχρι να με πάρει ο ύπνος, ονειρεύτηκα σαν να ήμουν ένας πιγκουίνος που λικνίζεται στα κύματα, κάτοικος του υγρού στοιχείου, κάτοικος της θάλασσας, μόνος έρημος σε μια παγωμένη Ανταρκτική.
Και του χρόνου στα σπίτια μας, έμεινε η βοή της ευχής του πλοιάρχου στα αυτιά μου, μια ευχή όπου έμεινε αιωρούμενη, που χάθηκε στου ατλαντικού την απεραντοσύνη, μέχρι που και τα σπίτια μας, αυτά που αφήσαμε  με ότι αγαπάγαμε  χάθηκαν κι αυτά…



Γαβριήλ Παναγιωσούλης  

22 σχόλια:

MYSTELIOS είπε...

Καλές γιορτές και Χρόνια Πολλά γεμάτα με κάθε ευλογία και χαρά !!!

Dennis Kontarinis είπε...

Καλησπέρα φίλε.
Στ΄αλήθεια θα πρέπει να ήτανε μια όμορφη παρηγοριά κείνες τις στιγμές η ευχή "και του χρόνου στα σπίτια μας"
Χρόνια σου πολλά σε σένα και την οικογένεια.Καλή χρονιά.

pylaros είπε...

Χρόνια σας πολλά, ART-TRAVELLER
Σας εύχομαι έναν χρόνο γεμάτο χαρά κι ευτυχία μα και ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ.

Ευχαριστώ για τις ευχές σας

Γαβριήλ

pylaros είπε...

Καλησπέρα φίλε Ντένη,

Σου εύχομαι χρόνια πολλά ο καινούργιος χρόνος να φέρει υγεία σε όλους μας,

μα και να γίνει ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

ευχαριστώ

Γαβριήλ,
υ.γ. όταν βρίσκεσαι στην μέση του Ατλαντικού, το βαπόρι είναι σαν ένα αυτόνομο κράτος, είμασταν μόνοι, θα μοιραζόμαστε τις χαρές και τις λύπες και οτιδήποτε άλλο συμβάν και μόνοι εννώ 30 μέρες και εν πλω..

Μηθυμναίος είπε...

Κατ' αρχάς ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Επόμενο είναι, φίλε μου, με τόσα ταξίδια ανά τον κόσμο, να έχεις ζήσει μια ατέλειωτη ποικιλία από "Πρωτοχρονιές".
Εγώ θα πρωτοτυπήσω με μια έμμετρη ευχή:
Ο νέος χρόνος που ‘ρχετε / χαρές πολλές να δώσει / κι αν ήταν λίγες του παλιού / να σου τις συμπληρώσει.

Καλή Χρονιά, λοιπόν, σε σένα και στην οικογένειά σου, με υγεία και αισιοδοξία για ’κείνα που δίνουν νόημα και ομορφαίνουν τη ζωή μας!

Να 'σαι καλά!

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Γαβρίλη μου πάντα συγκινητικές οι αναμνήσεις σου και μακάρι όλοι όσοι ταξιδεύουν τούτες τις μέρες, να έχουν καλές θάλασσες και "του χρόνου να είναι σπίτια τους".

Έμμετρες και οι δικές μου ευχές, μαζί με όλο μου το σεβασμό και την αγάπη:
Θα στείλω αηδόνια του βουνού
πουλιά του παραδείσου
για να σου πουν Χρόνια Καλά
κι ότι ποθεί η ψυχή σου!

pylaros είπε...

Φίλε μου Στράτο,
Χρόνια σου Πολλά και καλά,
Με ευχάριστη έκπληξη είδα να μου απαγγέλεις έμμετρες ευχές, Είναι κι αυτό ένα ανθρώπινο ποιητικό χάρισμα που δεν τόχουμε όλοι μας.
Σε ευχαριστώ φίλε όμως οι χαρές του παλιού καιρού ήταν αβίαστες νεανικές και πολλές. Σήμερα είναι που και που καμιά κι αυτές με την βία, Αχ! γιατί περνούν τα χρόνια!!!
Και πάλι χρόνια πολλά μαζί με την οικογένειά σου

Ευχαριστώ
Γαβριήλ

pylaros είπε...

Αγαπητή μου κ. Κανελλάκη

Χρόνια πολλά και καλά.

υπήρχε τα παλιά χρόνια μια συναδελφοσύνη μια νοσταλγία για κάθε τι το Ελληνικό αυτό που αφήσαμε, θυμάμαι ότι προσπαθούσαμε να πιάσουμε στα βραχέα κύματα το ΕΔΩ ΑΘΗΝΑΙ κι αν το κατορθώναμε κρεμόμαστε απ τα χείλη του εκφωνητή, έτσι και η καλύτερη ευχή ήταν ο γυρισμός στην Ελλάδα, ο κάθε ένας μας στο σπίτι που άφησε.
Ήταν τόσο δύσκολες οι επικοινωνίες μόνο με επιστολές κι αυτές μια φορά τον μήνα ή και πιο πολύ.
Πως άλλαξε ό κόσμος!!!
σε ευχαριστώ πολύ για τις έμμετρες ευχές σου, είναι κι αυτό χάρισμα στο να μπορείς να συνθέτεις ποίηση...
Σου εύχομαι μια Χαρούμενη πρωτοχρονιά και ο καινούργιος χρόνος να είναι γεμάτος χαρά, αισιοδοξία μα και ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Με αγάπη
Γαβριήλ

airis είπε...

Γαβρίλη μου συγκινούμαι και το ξέρεις.... Σκέφτομαι το πατεράκι μου και πόσες Πρωτοχρονιές έκανε μόνος στη ξενιτιά...Εσύ στα καράβια, αυτός στις κουζίνες.
Δυνατή η γραφή σου σκίζει τα σωθικά όσων έχουν γευτεί με κάποιο τρόπο την ξενιτιά ή τον αποχωρισμό!
Χρόνια πολλά και καλά σε σένα και στην υπέροχη οικογένεια που έκαμες! :)

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Αριστέα,

Όπως είναι φυσικό η ξενιτιά συμβαδίζει μαζί με την μοναξιά.
Και τα δυο πάνε χέρι, χέρι, μέχρι που με τα χρόνια επανέρχεται η συντροφικότητα σε οικογενειακό κύκλο...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για την γραφή μου, σου εύχομαι Χρόνια πολλά και ο καινούργιος χρόνος 2016 να είναι γεμάτος χαρά κι ευτυχία..
πάντα με την αγάπη μου
Γαβριήλ

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

˛.°★。ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ & ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΟΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΕΣ ΑΝΑΠΟΛΗΣΕΙΣ,ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ★* *
˛°_██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★* *★ 。**
˛. (´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.* ~`˛_Π_____. * ˛*
.°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*../______/~\*.
*(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬-
ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
ΧΑΡΑ

pylaros είπε...

Χαρά μου, Χρόνια σου πολλά,
με υγεία και αγάπη
ο κανούργιος χρόνος να σου φέρει ότι επιθυμείς
με αγάπη
Γαβριήλ

Μαριάνθη είπε...

Αυτά σου τα γραπτά καλέ μου Γαβριήλ, τα περιμένω τέτοιες μέρες για αναγνωστικές απολαύσεις. Θα το κοινοποιήσω στη σελίδα μου στο facebook για να δώσω την ευκαιρία να το χαρούν περισσότεροι αναγνώστες. Να είσαι καλά!!!! καλό βράδυ!!!

Woman in Blogs είπε...

Η ξενιτιά χαράζει τις καρδιές... Κι εσύ χαράζεις τις δικές μας με τις πολύτιμες αναμνήσεις σου...
Εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία και σπιτικά ζεστά, γεμάτα αγάπη!

nikol είπε...

Πόσες φορές αλήθεια ακούσατε αυτή την ευχή εσείς οι ναυτικοί Γαβρίλη μου !!! Και πόσες φορές χάθηκαν οι ευχές στο βουητό των κυμάτων και τα σπίτια άλλαξαν και χάθηκαν όπως λες και εσύ και μια άλλη πατρίδα , ένα άλλο σπίτι έγινε σπίτι σας μετά από χρόνια !!!
Στη ζεστή θαλπωρή της αγαπημένης σου οικογένειας σου εύχομαι να περάσετε Καλή Πρωτοχρονιά !!
Με την αγάπη μου

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη,
Το είδα, το διάβασα!
Ευχαριστώ,
Σου εύχομαι μαζί με την οικογένειά σου Χρόνια πολλά και καλά

με αγάπη
Γαβριήλ

pylaros είπε...






Woman in Blogs
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου,
και ακόμα ένα, η ξενιτιά ξεριζώνει τα τρισδιάστατα υπάρχοντα.
Μένουν οι αναμνήσεις.
Σου εύχομαι Χρόνια πολλά και καλά με υγεία και αγάπη
Γαβριήλ

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Νικόλ,
Να σου ευχηθώ Χρόνια πολλά και καλά, είθε ο καινούργιος χρόνος να είναι γεμάτος με ότι επιθυμείς.

Ναι η ευχή αυτή, (και του χρόνου στα σπίτια μας,) ήταν μια ευχή όπου σου έδινε θάρρος να κοιτάξεις την ζωή μπροστά, σου έδινε ελπίδες, πίστευες κι αν δεν τα καταφέρω τούτο τον χρόνο τον άλλο θα είμαι σπίτι μας.
Πέρσι πήγα στην Ιθάκη (Περαχώρι) και συναντήθηκα με έναν συνάδελφο ναυτικό που μαζί είμασταν στον Ατλαντικό την πρωτοχρονιά αυτή, εποχή 1956, είχα να τον δω 58 ολόκληρα χρόνια, συναντηθήκαμε μέσω ιντερνέτ και φίλου που γνώρισα στην ΝΥ. Πολλοί γνωστοί του τότε είχαν πεθάνει, λέγαμε τόσα πολλά που δεν χορτέναμε να μιλάμε. Τώρα πια συνταξιούχος ζει στο χωριό με την σύζυγό του και μια του κόρη...
όμως όχι μόνο οι ναυτικοί, αλλά κι εδώ τα πρώτα χρόνια έλεγα θάρθει μια μέρα όπου θα γυρίσω επιτέλους ελεύθερος στο μέρος που γεννήθηκα, στο σπίτι μου, όμως αγαπητή μου Νικόλ όσο εύκολα το σκέφτεσαι τόσο δύσκολη είναι η πραγματοποίησή του, μέχρι που έπαψαν να υπάρχουν ότι άφησες μικρό παιδί, και όχι μόνο αλλά οι καινούργιες ρίζες που έβαλες στα ξένα δύσκολα να τις πείσεις ή να τις κόψεις,
Τελικά όποιος γνωρίζει δυο και τρεις πατρίδες μένει αιωρούμενος των σκέψεων του..
και πάλι αγαπητή μου Νικόλ Χρόνια πολλά
ευχαριστώ
με αγάπη
Γαβριήλ

Αστοριανή είπε...

ΓΑΒΡΙΛΗ!!!!!!!!!!!!
Εδώ είμαι!

Τα αγόρασα όλα από την αρχή ...και

σας εύχομαι

ό,τι το καλλίτερο.Κυρίως ΥΓΕΙΑ και Αγάπη.

Υιώτα
Δημήτρης
και παιδια

pylaros είπε...

Dear Yiota!
Χρόνια σας πολλά,
Επιτέλους τα κατάφερες, εύχομαι καλή τύχη,

Σας ευχόμεθα τον καινούργιος χρόνος να είναι γεμάτος υγεία και χαρές

Γαβριήλ και οικογένεια

Λυκων είπε...

Γαβρίλη μου,
Δόξασε το Θεό. Τώρα άραξες και δεν μπορεί καμιά θάλασσα και καμιά φουρτούνα να σε κουνήσει.
Να εύχεσαι μόνο υγεία και ας απολαύσεις αυτά που έχεις.
Δεμν μπορουμε να κανουμε τίποτα άλλο.

pylaros είπε...

Ευχαριστώ για τις ευχές σου φίλε Λύκων.
Ναι πράγματι το μόνο που μπορώ να κάνω σήμερα, να απολαμβάνω αυτά που έχω, ότι έχω, αν! γιατί πλέον δεν αντέχω για καινούργιες κατακτήσεις.

Χρόνια σας πολλά με υγεία κι ευτυχία προπαντός καλή υγεία.

Γαβριήλ