Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Τόπος Προσκυνήματος,

ε Εκατοντάδες κεριά, φλόγες που τρεμοσβήνουν, προσκυνητές, πιστοί, τάματα προσευχές...











Επισκεφθήκαμε τον ναό του Μαύρου Χριστού στην πόλη της Εσκιπούλας όπου εκεί υπάρχει το ξύλινο άγαλμα του εσταυρωμένου, ‘Μαύρου Χριστού,’ (El Cristo Negro de Esquipulas) οι κάτοικοι πιστεύουν ότι κάνει θαύματα, έρχονται λοιπόν από όλα τα μέρη της Γουατεμάλας αλλά και από τη υπόλοιπη λατινική Αμερική προσκυνητές, οι περισσότεροι έχουν κάνει τάμα.


Η ουρά ήταν ατελείωτη, έχουν δημιουργήσει ειδικούς διαδρόμους όπου μπαίνεις από την είσοδο, όχι της εκκλησίας αλλά από μια διπλανή επίπεδη επιφάνεια με σκεπαστό όπου ανάβεις το κερί σου, ή (καντήλι από κερί) θα είναι αναμμένα εκατοντάδες σα μια θάλασσα από φλογίτσες που καπνίζουν τρεμοσβήνοντας. Κάνεις ολόκληρη περιοδεία, βλέπεις, προσεύχεσαι και μετά βγαίνεις από το αντίθετο μέρος. Ολόκληρη η πόλη ζει από την πώληση φυλαχτών, αγαλματίδια αγίων, κεριών εικόνων κλπ… αναμνηστικά όπου τα κρεμούν στο λαιμό τους, ή ακόμα και στα αυτοκίνητα σαν ένδειξη ότι Ναι επισκέφθηκαν τον άγιο αυτό μέρος.
Είναι κάτι σαν στον δικό μας τόπο κάπου στην Ελλάδα όπου υπάρχει θαυματουργή εικόνα και οι πιστοί προστρέχουν.

Η ιστορία εν περιλήψει:

Πριν από την άφιξη των Ισπανών στο Νέο κόσμο η πόλη της Esquipulas ήταν γνωστή ως τόπος προσκυνήματος της Μεσο-Αμερικής όπου λάτρευαν τον θεό του πολέμου Ek Chuaj.
Μετά την κατάκτηση της Εσκιπούλας το 1530 ισπανοί ιεραπόστολοι, άρχισαν την κατήχηση των κατακτημένων λαών. Κατά το έτος 1594 όταν η θρησκεία των καθολικών είχε ριζώσει και κατόπιν μιας άφθονης σοδειάς βαμβακιού οι κάτοικοι αποφάσισαν να ευχαριστήσουν τον θεό τους με το να παραγγείλουν ένα άγαλμα του εσταυρωμένου.
Έτσι ο Don Cristóbal de Morales, της επισκοπής της Γουατεμάλας προσέλαβε τον πορτογάλο γλύπτη Quirio Cataño που ζούσε στην πόλη Santiago de los Caballeros de Guatemala για να κατασκευάσει το άγαλμα του Χριστού.

Η παράδοση λέει ότι ο γλύπτης Quirio Cataño είχε χρησιμοποιήσει σκουρόχρωμο ξύλο, ώστε να μοιάζει με το δέρμα των κατοίκων της Esquipulas οι οποίοι είναι απόγονοι των ιθαγενών Chorti, και ότι με τα χρόνια το ξύλινο άγαλμα από το καπνό των κεριών και από τα χέρια εκατομμυρίων πιστών πήρε χρώμα σκούρο, έτσι επονομάσθει «ο θαυματουργός Μαύρος Χριστός της Εσκιπούλας.»
Finalmente, la imagen llegó a Esquipulas el 9 de marzo de 1595.


Γαβριήλ Παναγιωσούλης














14 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

Mitos, credos y leyendas de estos pueblos, aunque no creo en esto sin embargo los respeto porque son puros.
En Venezuela esta la Maria Lionza...

Saludos

pylaros είπε...

Asi viven entre Mitos y leyendas,
dices:

Los respeto porque son puros,
Es Verdad
και να φανταστείς ότι δεν είχα καταλάβει ότι για να μπεις μέσα έπρεπε να πας απ’ έξω σε ένα διαδρομάκι με κάγκελα, να κάνεις ουρά, εκεί ήταν κι ένας πιστολέρο για την τάξη, εκεί συνάντησα μια γυναικούλα, που πήγαινε κι αυτή, έλα μαζί μου είπε, πήγαν οι άλλοι εγώ γύρισα έξω πάλι, ήταν σα να ήμουν μόνος σε ένα παλιό μονοπάτι που όμως δεν ήταν, ούτε ήμουν μόνος.

Φίλε ευχαριστώ
Χαιρετισμούς

Γαβριήλ

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Γαβρίλη .Έμαθα ότι υπάρχει και μαύρος Χριστός ....πολύ έξυπνος ο κατασκευαστής του αγάλματος να το φτιάξει ίδιο με το χρώμα των ηθαγενών ....η πολιτική των παπάδων για προσυλιτισμός είχε πολλές έξυπνες μεθόδους.Ξέρω ότι υπάρχει η μαύρη Μαντόνα την οποία είδα το καλοκαίρι που είχα πάει στη Γαλλία έξω από τη Μασσαλία.Εκεί οι καθολικοί έχουν το άγαλμα της κόρης του Ιησού της μικρής Σάρας και την ονόμασαν μαύρη Μαντόνα ,γιατί όταν έφθασε η Μαγδαληνή στη Γαλλία κυνηγημένη από τα Ιεροσόλυμα με τη μικρή στην αγκαλιά πέρασε με καράβανι μέσα από ερήμους εως τη Λιβύη και όταν έφθασε στη Γαλλία το μωρό ήταν μαύρο γι' αυτό την ονόμασαν Μαύρη Μαντόνα .Η λατρεία της Μαγδαληνής και της μικρής είναι πολύ μεγάλη σε όλη τη Νότια Γαλλία .Σε ένα βουνό υπάρχει σπήλαιο και μέσα εκκλησία στο όνομα της Μαγδαληνής.Οι προσκυνητές χιλιάδες κάθε μέρα, Γάλλοι και τουρίστες.Χαιρετώ .Κάτε

pylaros είπε...

Γεια σου αγαπητή μου Κάτε,

Αν και είχα ζήσει στο κράτος αυτό ποτέ μου δεν είχα επισκεφθεί τα περίεργα αυτά πράγματα.
Αλλά έφθασε η στιγμη όπου τα επισκέφθηκα μαζί με οικογένεια.
Είναι παγκόσμιο το γεγονός η εκμετάλευση της πίστης, όμως εκεί βλέπεις απλούς ανθρώπους χωριάτες αγνούς, αρρώστους που περιμένουν να γίνουν καλά, που η ζωή τους κυλά γύρω από αυτά τα συμβάντα.

Αυτό που θαυμάζω είναι η απλοϊκότητα, η πίστη, μα και η αγνότητα αυτών των προσκυνητών ψυχών...
Έμαθα και κάτι που δεν ήξερα για την κόρη του Ιησού μα και την ύπαρξη της Μαύρης Μαντόνας.
Ευχαριστώ, καθώς είδα είχες και στην Γαλλία κάτι τι παρόμοιο.
Κάτε σε ευχαριστώ,
καλή εβδομάδα

Γαβριήλ

Unknown είπε...

Μια πόλη ολόκληρη ζει με το εμπόριο των αναμνηστικών;;!!!

η φωτό της εκλησίας εντυπωσιακή

να είσαι καλά Γαβριήλ μου

pylaros είπε...

meggie

Πράγματι η πόλη ολόκληρη ζει από αυτό το εμπόριο,

Ευχαριστώ σε

Γαβριήλ

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή παντού τα ίδια Γαβριήλ μου,
εμπόριο. Αλλά μήπως και σε μας
δεν είναι το ίδιο; Αυτή δεν είναι η έννοια της θρησκείας, αλλά επειδή είναι λεπτό το θέμα γι αυτό δεν γράφω περισσότερα.Συμφωνώ μαζί σου πως οι άνθρωποι εκεί είναι ακόμη απλοί, ευγενικοί και καλόκαρδοι.
Μέχρι πότε όμως;
Τους χαιρετισμούς μου
Ρισσιάνα

Μαριάνθη είπε...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΓΜΗ ΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΓΑΒΡΙΗΛ , ΓΙΑΥΤΟ ΑΦΟΥ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ, ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ.

Αστοριανή είπε...

...την άλλη φορά,
να με πάρετε μαζί σας!!!!!!!!!!!!!!!!

Χαιρετισμούς,
Υιώτα

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Ρισσιάνα,
Μάλιστα παντού τα ίδια και τα ίδια, αλλάζουν χρώματα, αλλά το εμπόριο θριαμβέυει στους κοινούς θνητούς.
Όσο για την πίστη αυτών την σέβουμαι και την θαυμάζω
Ο Οδηγός που μας πήγε 6 ώρες δρόμο από εκεί που μέναμε θα μας έφερνε πίσω την επόμενη μέρα, σε μια στιγμή τον έχασα. Μετά από ώρες παρουσιάστηκε φορώντας κάτι τι σαν βαφτιστήρι, ενθύμιο ότι να προσκύνησε...
μου έκανε τεραστία εντύπωση.
Ευχαριστώ

Γαβριήλ

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη,
Τα μέρη αυτά μακριά πολύ μακριά να αλλά η κόρη μου ήθελε να επισκεφτεί το μέρος που γεννήθηκε, ήταν για εμάς όλους μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τη ζωή μας με κάτι καινούργιο.
Ευχαριστώ
χαιρετισμούς
Γαβριήλ

pylaros είπε...

Μα βεβαίως θα έχουμε θέση και για εσάς, μόνο να υπάρξει η επόμενη φορά, εύχομαι ΝΑΙ.
Ευχαριστώ
χαιρετισμούς

Γαβριήλ

Dennis Kontarinis είπε...

Kαλημέρα φίλε μου Γαβρίλη.
Πολύ όμορφη ζωγραφιά του θρησκευτικού εμπορίου που ανθεί σε όλο τον κόσμο.
Είσαι υπέροωχος στις ζωγραφιές.
Νάσαι καλά φίλε.

pylaros είπε...

καλημέρα φίλε μου Ντένη,
η θρησκευτική ζωγραφιά, ο φανατισμός έχει "καπαρώσει" όλο τον κόσμο,
Εμέις απλώς κυτάμε τα χρώματα.
Ευχαριστώ
χαιρετώ
Γαβριήλ